2018年12月17日星期一

【親子好去處】海洋公園 聖誕全城Hohoho 全港首度音樂劇場《麥兜.出走的魚蛋》

又到聖誕...又到聖誕...每年都好期待海洋公園會找來咩主題一齊玩,果然今年冇令我失望,仲好有驚喜~!有全家都咁鍾意嘅麥兜同麥太,仲帶嚟全港首度上演的《麥兜.出走的魚蛋》音樂劇場。


 除咗麥兜之外,今年聖誕樹仲好有特色,配上LED絲帶屏幕,可以用IG上載自己相片在屏幕上,真係好有新意!




今日天氣仲好好!玩完仲可以去食番個麥兜主題餐~




來到噴雪裝置,小朋友好似置身雪地邊走邊跳,我就不停打卡!


像真度都幾高喎!



之後梗係要同聖誕老人影番張相啦!哥哥成日都話聖誕老人係假,話世界上根本就冇。



我話係有架!不過人人都可以係之嘛~



仲有好多街頭表演,真係好有聖誕氣氛!




去到香港老大街,一定要睇住時間去野生捕獲麥兜呀!佢可能會喺電車呢個位置出沒㗎~





然後就可以喺度玩吓攤位遊戲,因為全部都係麥兜裡面嘅角色,仲有今次音樂劇新加的魚蛋弟弟呀!





我哋一於碰吓運氣,睇吓可唔可以贏到公仔先。





真係估唔到,只係玩咗兩個遊戲,就已經中到兩隻啦!


然後到「熊貓薈」食番餐好,因為有麥兜主題餐飲呀~
(其他指定餐廳都有不同款式麥兜主題餐呀!)



乾杯!



我就最鍾意菠蘿油!仲要有麥兜樣,好唔捨得咬落去囉。



大家絕對唔可以錯過的,就係呢齣全港首個麥兜音樂劇呀!



有指定場次時間,大家一定要按時間準時入場呀!



真係好好笑,咩回憶都番哂嚟!仲有吳君如重新錄音的短片呀



故事簡單,每個角色都好爆笑!(我好想劇透囉~)



音樂劇完咗仲可以有機會上台同角色影相喔!



之後當然要同小朋友坐纜車過去玩一玩啦!整個海洋公園都充滿聖誕氣氛,邊個話只係「哈囉喂」先可以嚟!



坐番纜車到香港老大街篤魚蛋食豬腸粉,難得今日有麥兜一齊就懷舊一下!




周邊的佈景都好靚呀,度度都係打卡位!





最後番去40呎高巨型聖誕樹前,上載哥哥同妹妹今日一張靚相上去聖誕樹上面。



唔駛2分鐘就見到自己上載的相,去到聖誕樹上的LED絲帶屏幕啦!





[video]

Photo by Sony A7III FE 16-35mm F/2.8

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 10


呀劍評語: 講到海洋公園,真係依家一年365日都有藉口可以嚟玩,今年聖誕仲要係偶像麥兜到場,點可以唔野生捕獲佢呀!


聖誕嚟海洋公園 兜一兜 “嘜”都有 
「海洋公園聖誕全城HO HO HO」將於2018年12月15日正式開幕,海洋公園今年將與超人氣香港原創卡通麥兜合作,上演全港首個麥兜音樂劇場「麥兜.出走的魚蛋」。兩大「香港製造」品牌首次聯乘,定必擦出聖誕驚喜火花!

(以上資料更新至文章當日)




                 

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...