2018年10月2日星期二

【親子好去處】油街實現 Oi! 玩轉「油」樂場 (已完結)

今日是是但但行咗落去北角,經過油街實現就入去望吓,原來有個小展覽玩轉「油」樂場。



都有好耐好耐冇行過入去油街實現,原來呢個展覽到呢日就係最後一日,睇過後又覺得幾得意幾有意思喎!



原來佢哋對「PLAY」一詞有咁嘅新演繹

P :伙伴,地方營造 ,玩樂,人的力量,熱情 
L :學習,聆聽,活著 
A :藝術,建築,行動,欣賞,願景 
Y :青年,年青建築師,你


其實大家都對最近嘅香港有好多意見,好多不滿...所以一班建築師就想用「PLAY」玩玩吓嘅精神,試吓挑戰呢個固有價值觀嘅社會。

入到一間房仔,見到有好多用LEGO堆砌成的城巿,哥哥同芊芊即刻超開心。


呢個唔係咩仿照旺角定邊個地方的LEGO模型,而係大家幻想出來嘅理想城巿。



香港地少人多,上車難係人都知,可能有一日連條馬路都唔夠用,要起一個「天空之城」。



所有嘢都要向天空發展



其實好多國家都一早採用呢種空中通道的建築。



旁邊有個位置可以俾小朋友一齊發揮想像力,去建造一個他們想像的城巿。



當然佢哋都係當普通LEGO玩,砌自己鍾意嘅嘢!


仲有另一邊可以規劃自己的未來社區小城巿。


畫完後可以自行掛上。


當然佢哋都係當畫畫。




Photo by iPhone 8 Plus

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 6


呀劍評語: 雖然都只不過係一個概念,但係我覺得所有事情要實現之先,就要先踏出第一步,話唔定今日喺度亂畫亂砌的哥哥同芊芊,將來可以實現出嚟,哈哈!


地址
香港北角油街 12 號 (港鐵炮台山站 A 出口)

開放時間

星期一 : 下午 2 時至晚上 8 時 
星期二至日 : 上午 10 時至晚上 8 時 
聖誕前夕及農曆新年除夕提前於下午 5 時休館 
星期一上午 10 時至下午 2 時(公眾假期除外)、農曆年初一及二休館 
免費入場

facebook

http://www.facebook.com/oioilstreetartspace

(以上資料更新至文章當日)




                 

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...