2018年8月20日星期一

【親子好去處】皇家加勒比國際遊輪 海洋航行者號 Royal Caribbean International Voyager of the Seas

呢日我哋一家人帶埋公公婆婆上皇家加勒比國際遊輪參觀,小朋友從來只有離遠望見呢首大郵輪,今次終於可以親身踏上呢首大郵輪「海洋航行者號」。


原本今次獲邀請可到郵輪參與到越南的行程,但因為芊芊容易暈浪,所有船上活動我哋一律參與唔到(當然大家都會同我講郵輪如履平地,完全唔會覺在海上,不過有事她是心理作用多,有時坐小艇一點事也沒有,有時坐渡海小輪就幾乎要嘔,一連6天這麼多還是不能冒險)。



我哋到郵輪碼頭隔住塊玻璃望住首「海洋航行者號」,得哥哥一個好失望咁話冇得上船...嗚
(其實唔係冇得上,只係冇得去6日5夜啫!)



真係有好多間房呀!望上去真的好厲害充滿氣勢喔!


一開始我哋就上到去13樓,到外面露天平台,呢度有籃球場同哥爾夫球練習場。







仲有攀石牆喔!適合年青人去玩呀


睇住佢哋兩個笨手笨腳,一直追住個波嚟打。




咁靚嘅海景一定要影番張靚相啦!


哈哈哈~真係扮得好似



然後嚟到Adventure Centre參觀,有好多遊戲機呀,哥哥同芊芊一見到對眼都發哂光。







所以話玩(打機)係所有人嘅共通語言,一埋位唔駛教都已經識玩。





平台的另一邊原來有條跑道,真係上船的乘客可以渡住假都可以做運動。




望落去就有個靚靚泳池,如果可以即刻落去游個水就好囉!




真係成架船在那裏也可以打咭。




然後入到去個美容院,所有靚媽可以係呢度Gel下甲做下Facial。






靚媽有得放空,OP爸們更係要有個Gym做下keep住個身型,你知喺船度有幾多美食啦。





哥哥同呀芊真係見乜嘢都走去攪一攪,呢個唔係遊戲嚟架! 各位小朋友友千祈唔好學。





嚟到11樓就係食自助餐嘅地方。





就喺自助餐餐廳外面呢個「海洋航行者號」嘅模型堅靚 ,點可以唔喺度打打咭。





自助午餐款式都好多,不過味道就唔知點,希望下次有機會食啦。




吃、喝、玩、樂,似乎要講一講下「樂」,當然係各位靚媽最鍾意嘅Shopping樂。


呢個Shopping區特別華麗,感覺自己好似去咗外國咁!


呢度仲有好好的貴賓服務櫃枱。






入住時可以喺呢條街Shopping下,都真係幾爽。(因為爸爸們可以安心去玩)



船內另一重點係呢個大會堂,所有演唱會舞台表演大Show都係喺呢度進行。


跟住唔少得就梗係要介紹下賭場,當然唔鼓勵大家倒錢落海,我當係景點打咭架咋。




勁多部老虎機在場內。




整個場真係好有氣派,其實咁大個仔除咗喺澳門當捷徑行之外,都未真正入過賭場。





沿樓梯可以行番上去頭先的Shopping區。


參觀咗幾個主要景點後,我哋都肚餓啦...要去開餐啦!我哋去咗Sapphire dining room


呢度裝修真係華麗又高貴,行到入嚟都覺得自己去咗皇宮咁。



坐喺窗邊享受住午餐,睇見無敵大海景,真係無得頂。







只係呢幾件麵包我都已經覺得好好食,配上餐湯真係超配合。




另外全場大讚的這個牛肋排,以我非專業的愚見,應該係用慢煮法,牛肉唔單止咬落好「林」,肉質鮮甜而且仲好有彈性,所有肉汁都被封在肉裡頭。


其他美食都係一級水準,真係好耐未食過咁好味嘅西餐喔!








好多謝皇家加勒比國際遊輪,最後仲送小朋友咁多紀念品禮物。



Photo by Sony A7III FE 28mm F/2

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 10


呀劍評語: 雖然今次未有機會乘搭皇家加勒比國際遊輪的旅程,只係上船參觀及享受美食,不過讓芊芊感受到原來坐船可以這麼舒服,希望下年可以再次接受遊輪的邀請,航行到外地其他國家旅遊,體驗在船上的各種精采節目。

(以上資料更新至文章當日)




                 

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...