2018年7月14日星期六

【親子好去處】森林樂園 Forest Park

深水址太子小朋友好消息,因為在大埔道都開咗間兒童遊戲室,其實嚴格嚟講唔叫新開,EMMA PARTY HOUSE 只係劃分另一邊重新裝為親子空間。


EMMA PARTY HOUSE 前身(依家仲有一半)都係經營 Party Room,可供一班知己朋友開Party的地方,但最近老闆將部份地方重新裝修成親子空間。


店就在大埔道麥記對面,門口好明顯的閃燈招牌,不過遊戲室係在地下層,一邊仍然保留 Party Room,另一邊就係遊戲空間。



大家如果幾個家庭可以同時用房間開Party又可以到波波池玩。真的沒想過一個兒童遊戲室在地底下。呢度起名叫「森林樂園」所以整個場地都係綠油油。

場地分為幾個冒險區域

Adventure Part 1
i) Monkey 攀石場;ii) 沙灘建築師;iii) 動感投射海底奇兵

Adventure Part 2
i) 大型波波池ii) 動感投射激戰遊戲iii) 刺激滑滑梯

Adventure Part 3
i) 彩虹繩網樹屋ii) 蜂巢Tunnel
  
Adventure Part 4
i) 大型Lego屋ii) 迷你兵團轉山窿iii) 森林隧道

Adventure Part 5
i) 彈彈牀

1大1細平日$150 / 假日$200

最值得介紹係呢個白色沙池,起初我行入門口一看還以為全部都是鹽,再仔細D一睇,原來全部都係半透明的細小膠粒。


睇起上嚟又感覺幾靚喎,不過重點唔係呢度。


原來係配合埋投影一齊玩,影像係一個海底世界,有好多不同海洋生物游嚟游去。


只要拎住白色碟靠近D魚蝦蟹,就可以裝住佢。(超神奇的科技呀!)



然後慢慢的將大魚大蟹搬到去投射的一個角落,這裏是一個虛擬水塘,然後將佢哋倒落去...


條大魚真係落咗去個水塘度,我就好似個鄉下佬咁企喺度「嘩嘩」聲!



哥哥同呀芊好勤力咁想將所有嘅海洋生物搬到水塘。


兩個一齊合力捉到大蟹呀!然後慢慢輕力放落去,見到都覺得好得意。(因為佢哋好似當咗個投影係真的大魚咁)


不過我覺得要提一提,始終小朋友玩嘅時侯可以去得好盡,所以在池中玩要注意自己小朋友,唔好俾佢當波波池咁瞓低,因為唔小心的話膠粒會入耳仔,同埋唔好俾佢拋起粒粒,唔小心灑向自己或對方小朋友都唔好。


旁邊都有個細小攀爬設施,最啱成隻馬騮嘅哥哥。


芊芊表示爬到最高話落唔番嚟...哈~


波波池佔地也很大,足夠小朋友在這盡情玩。


採用咗黃綠色配搭的波波,就配合番呢度嘅森林主題。


互動觸控式屏幕當然唔少得,依家好多場都會利用佢同波波池做互動,仲有好多唔同遊戲揀。



不過小朋友通常玩玩下都會由本身離遠扔個波去屏幕,變咗就咁拎實個波打落去。


呢邊都有繩網陣同跳彈床區。









走入呢條秘密小通道,估唔到有個小鞦韆玩,不過芊芊你好似坐唔落囉喎。


波波池的另一邊有個細小的瀡滑梯,適合較小的幼童玩。




彈床區空間好大,幾個小朋友同時上去跳都唔怕會撞倒。(當然要睇吓邊D小朋友啦 ^.^||| )





Photo by Sony A7III FE 28mm F/2

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 9


呀劍評語: 雖然設施都不是有甚麼特別,但係地點夠哂就腳,而且人流必定唔會好似一般商場咁多人。不過價錢有點偏貴,老闆咁好人,相信將來會向下調一調 ^.^

森林樂園 Forest Park

地址
大埔道31-35號地庫全層

交通
港鐵石硤尾站G出口,沿窩仔街巴域街行出大埔道,麥當勞對面。

日期

2018年6月28日至2018年8月14日

營業時間
星期一至五(平日)
時段A 12:00-14:00
時段B 14:30-16:30
時段C 17:00-19:00


星期六、日
時段A 11:00-13:00
時段B 13:30-15:30

時段C 16:00-18:00
時段D 18:30-20:30


費用



Whatsapp
5646 2499

facebook專頁
https://www.facebook.com/PartyHouseEMMA/

(以上資料更新至文章當日)







                 

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...