2018年4月13日星期五

【親子好去處】鳳德公園

齊天大聖孫悟空,故事由細聽到大。但係原來香港有個以西遊記為主題的公園,1995年就已經落成,無錯...係1995年,但係今日先就啱時間有機會到此一遊。



一個舊公園,卻係至今仍充滿特色,仲有好多朋友未知道佢嘅存在。公園總共有三邊入口,(龍翔道、鳳德道及盈鳳里) 我哋從鳳德道入口進入公園。


公園周圍都會見到好多以「西遊記」背景為設計的建築,仲劃分咗五個主題區,包括「花果山」、「水簾洞」、「水晶宮」、「火焰山」和「五指山」。






為公園內通道寬闊易行,唔好以為係好老牌公園,一定悶到暈。仲設有康樂園地、休憩設施,以及亭台樓閣等。




最先見到的就係孫悟空被壓着的「五指山」。


雖然似五個大煙囪多過五隻手指,哈哈~


儘管我支鏡超Wide,最多還只係可以影到4隻手指。






我哋由上至下咁行,沿着「五指山」前面的路一直行,就會是大涼亭及洗手間。



經過會見到「水簾洞」瀑布頂的美景。






沿洗手間旁邊樓梯落去,就會見到「花果山」及「水簾洞」




「花果山」兩邊的壁畫,盡量「西遊記」的故事情節,可以跟小朋友一邊欣賞一邊講解「西遊記」的故事。






其實兩個都聽過「西遊記」的故事,前排好似連續劇一樣,每晚都要講幾個小段先肯瞓。

所以呀哥呀芊知道今日會到「西遊記」主題公園,就帶埋屋企隻馬騮公仔去。


要進入「水簾洞」,超強大的瀑布聲好震撼。

兩個不斷出出入入跑來跑去,

感覺好刺激。




「水簾洞」的另一邊


睇睇五大主題,仲有邊幾多未去先...


沿住寛闊樓梯行落去,俾佢哋見到有遊樂場...就一支箭跑過去,叫都叫唔住。


在「水晶宮」前有超美的龍吐珠圖案地磚。





「水晶宮」內一個大噴泉,仲有支金剛捧放在中央。

故事應講述大打東海龍王...咪住先,打海龍王的不是哪吒嗎?媽啊!連我自己都亂了,不懂還是不要多說。




深入噴泉背後,原來有幅宏偉的石壁畫,記載着悟空勇闖水晶宮的一幕,大戰蝦兵蟹將及海龍王。








最後來到主題區的最後一區「火焰山」,唯獨欠了一把芭蕉扇。


這個公園咁多景點,真係打咭勝地。


這個溶岩位置不准內進,當然有好多人都唔聽話走哂入去,不過我又覺得其實可以開放呀。




最後俾小朋友喺度玩一玩,


放一放電,


才離開到黃大仙中心搵嘢食。




細心的媽咪就睇見原來公園內的設施都有着「西遊記」的味道。


睇唔睇得出呢個紅色滑梯,其實係模彷溶岩流出?








公園分別適2-5歲及5-12歲兩邊設施。






兩個玩到天都黑埋唔捨得走。












Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 8


呀劍評語: 一個老少咸宜的公園,又富有教育意義。其實公園加少少特色,就已經非常吸引,極希望政府能引入更多不同富有特色的遊樂設施,等家可以有更多免費選擇。

鳳德公園 簡介
位於黃大仙鳳德道的鳳德公園,是一個耗資 4,900 萬港元,於 1995 年建成的主題公園,佔地共 1.1 公頃。 鳳德公園是一個以中國神話《 西遊記 》作為藍本的公園,共分 5 個主題區:孫悟空出生的地方--「水簾洞」、孫悟空被困的於佛祖的「五指山」、「鐵扇公主」的居住地--「火焰山」、孫悟空大鬧海神的居所--「水晶宮」和孫悟空的家鄉「花果山」,其中「花果山」外面的水簾設計,更令你恍如走進神話情節之中,感覺頗為有趣。


地點
地址九龍黃大仙鳳德道 42 號

開放時間

0630 - 2300

前往方法

港鐵站黃大仙 E 出口 沿沙田坳道,往盈鳳里前進,接著走鳳德道至蒲崗村道。 需時:約 6 分鐘

(以上資料更新至文章當日)




  
 

   

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...