2018年3月23日星期五

【親子好去處】Museum CONTEXT X Harry Potter Pop-Up Store

Fans必去!Fans必去!喺銅鑼灣都可以搵到「哈利波特」呀!我哋今日到Harry Potter Pop-Up Store,店主跟英國愛丁堡的Museum Context合作,將所有「哈利波特」精品擺設,全部空運到銅鑼灣。



就喺銅鑼灣F出口向恩平道方向行,好容易就見到Pop-Up Store位置。



因為棟舊式唐樓,大家未必知道入口係邊度,其實就係過咗白沙道交界再行前少少,就會見到入口。



Pop-Up Store就位於一樓,行一層就到,門口貼咗好多告示,模彷番故事中的場景。





開店於唐樓中真係特別適合,古老味道出哂嚟。



店內周圍放滿「哈利波特」戲中的物品,每一件都熟口熟面,一見到就勾番起好多戲裡片段。


我哋算不上係超級粉絲,但係咁多集都買哂番屋企煲。


呀哥見到呢樣嗰樣,就即刻話「我記得啦...」不過大家都噏唔出係邊一集,哈哈~










咁多件精品,你又認得出幾多件?












店內有幾幅壁畫,真係靚到震!






這裡設有一個小角落,可以俾粉絲們著上「霍格華茲」學院的校服,扮下「哈利」仔開心打咭。



呀哥著上斗篷、「葛來芬多」學院的頸巾、分類帽又幾似哈利仔喎,哈哈~

如果加埋個閃電喺額頭仲似...


仲有妙麗芊一齊上堂。




哈利哥特拎住支魔法杖,妙麗芊拎住個放大鏡仲攪笑!


嘩...玩玩吓又再試另一個造型,原來除咗頂帽仲似!!!


即刻唸番幾句咒語「疾疾護法現身」、「去去武器走」、「空空遺忘」...




呀妙麗芊突然唸「胸胸遺忘」,雙手放在自己胸口上,跟住講....「射奶」笑到大家趴咗喺地。


呢個妹究竟喺邊度學番嚟...




3/4月台手錶

大家仲記得呢兩隻獸喺邊一集出現過?





金探子鏈咀


金探子



自一月開店後,有好多件貨都賣到斷哂(包括哥哥手上的金探子),店主已積極入貨中。


呀妹呢支會發光的魔杖都同樣斷貨了。(不過應該三月尾前會到貨)














由依家到五月尾,大家快D去睇吓打吓咭啦!話唔定仲可以俾你撞到限量版精品。




Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 10


呀劍評語: 全家都太鍾意睇「哈利波特」,所以一定俾滿分。想上去打咭就盡量早D時間冇咩人時上去啦,唔駛太阻住人做生意!

Museum CONTEXT X Harry Potter Pop-Up Store 簡介
銅鑼灣一家復古小店就跟販賣哈利波特商品的英國愛丁堡 Museum Context 合作,推出期間限定的哈利波特 POP-UP Store!


地點
銅鑼灣恩平道19號一樓



日期
即日起至5月31日

營業時間

星期日至星期三中午12點至晚上8點
星期四至星期六中午12點至晚上9點
Facebook
@museumcontext
(以上資料更新至文章當日)




  
 

   

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...