2018年2月11日星期日

【親子好去處】粒粒皆辛館 FOODSTEP JOURNEY by Food Angel 惜食堂

惜食堂大家都聽過,嗱...嗱...嗱,唔好再攞「識」食嚟做爛GAG啦!當然人哋玩食字玩得好,不過估唔到佢哋最近多咗個全新體驗館又玩多次食字...粒粒皆辛「館」 。


「粒粒皆辛館」就位於深水埗海壇街,沿住九江街直入就好容易見到,今日係星期日條街都比較靜。另外今日亦係呀劍帶團,同埋專頁Friend子一齊參與呢個活動。


地下係廚房,一樓就係「粒粒皆辛館」,二樓係辦事處,三樓就係社區中心。



入去直上一樓轉右就係。



歡迎來到「粒粒皆辛館」,我好鍾意佢哋句Slogan "No Pain, No Grain"





參加朋友先被安排到一房間,一陣開始嘅時侯就係喺呢度Briefing。



同呢個招牌大字「WASTE NOT」打打卡先。



仲有幾個超萌蔬果公仔,同埋 Food Angel 米仔!






開始呢個粒粒旅程之先,等大家都認識一下惜食堂的背景先。真係唔講唔知道,原來依家每日做逾7,000個熱飯餐免費派俾老人家食。


所有小朋友都化身做「米仔鬥士」


旅程開始,我哋先入另一個房間睇一條短片,認識一下今時今日香港有幾幸福吧!只不過幸福的同時,究竟有幾多人活在貧窮之下,兩餐溫飽都仲成問題。


香港每天都製造大量廚餘,除咗你同我,仲有各大食肆、超巿、酒店商場等。究竟我哋要點樣作出改善呢?


去到另一個房間,又學到好多食物的冷知識,原來有某D方法可以延長食物的保鮮期, 又或者可以令食物快D熟, 真係好神奇!




各位小朋友都手拎住一件道具蔬果,睇吓佢哋知唔知要放喺邊度先至對蔬果最合適。原來真係有咁多學問,就算家長們一個二個都「吓!點解嘅?」(飊高音)





之後要教下各位小朋友買任何嘢之前,要學識睇「食用到期日」,咁就唔會做大嘥鬼。



然後去到「虛擬實況影片區」繼續體驗,喺呢度大家會化身做一件食物,感受一下如果自己好似食剩的食物被掉棄到垃圾筒,係點嘅一回事。




兩個見到自己將要被人食落肚嘅場面,今次真係笑到見牙唔見眼。



感受完虛擬世界,我哋轉個頭去番現實世界。


一手一腳將回收番嚟嘅菜,逐棵逐棵將黃的壞的菜葉撇走。





哥哥一開工真係快手快腳,好快就將整籃菜好快咁撇哂。





大家快快手手完合力完成咗呢個任務啦!


當然要特別讚下呢兩個好幫手。


認識了「惜食」後,我哋再到另一展區,去體驗一下獨居長者及劏房問題。究竟要踩幾多個汽水罐先可以買到一個飯盒食?





呀芊好努力咁一個一個汽水罐去數。



劏房可以有幾細?小朋友從來冇諗過呢個係一個人住的屋企,甚麼我都認真反思一下呢個問題,究竟香港今日仲出現呢D狀況?



呢個1:1的真實劏房空間,睇見內心真係有D酸。



小朋友可能仲未知$1一蚊有幾多,雖然活動完咗佢哋都未會感受到長者的苦況,不過另一邊都可以俾佢哋知道自己並非最苦的一群。


除咗汽水罐,最常見公公婆婆喺街邊就係執紙皮,其實一代又一代,時代就不斷進步,但係長者仍然係用緊呢兩個最主要方法去維持生活,真係好諷刺。







體驗完結,最後多謝各位高質團友的出席,陪埋我一齊開心玩咗個晏晝,希望大家得到的唔單止咁少,而係更認識到愛惜食物及關愛社會的長者。




Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 10分


呀劍評語: 實在係一個好有意義的活動,小朋友玩得開心之餘,大人亦從中體驗到現今社會的畸型情況,希望大小朋友都有所得益,請繼續支持「惜食堂」及「粒粒皆辛館」。

粒粒皆辛館 簡介
「粒粒皆辛館」是全港首間融合惜食、關愛的實體展館,在旅程中大家將會接觸惜食冷知識,更會了解到香港以至全球的食物浪費及飢餓問題。
全港每天棄置3,300公噸廚餘,其中有三分之二來自家居,即是每人每天產生0.33公斤廚餘。參加者將可挑戰自己,化身米仔鬥士,進入不同展區,透過互動遊戲、影片及實戰去發掘「粒粒皆辛苦」的真正意義,從而領略珍惜食物的重要性。
館內亦會反映香港長者現況,讓參加者更關注社會,關心有需要的長者。
我們希望參加者經歷這趟旅程後,能夠作出小改變去減少廚餘,能夠做出小行動關愛社會上有需要的人。由一段旅程,喚醒一份關愛,宣揚惜食!請與我們一起「停止浪費、解決飢餓、以愛相連」

館址

九龍深水埗海壇街235號豐盛大廈1樓

開館時間

星期一至六 (星期日及公眾假期休館)

活動時段

體驗活動每日分兩場 (每場約2小時) 
上午時段:10時至12時 
下午時段:3時至5時

語言

廣東話 / 英語

預約
學生體驗團
歡迎全日制辦學團體、社會服務機構、青少年組織等報名參與。學生體驗團票價只適用於年齡介乎6-24歲(以活動當日計算)人士。
收費:每位港幣100元 人數:20-40人(每團最少20人)

企業/機構體驗團

歡迎企業/商業機構報名參與,此團特設挑戰極限之旅,讓參加者在深水埗街頭來個「真」體驗,與長者「真」同行。
收費:每位港幣400元 人數:20-30人(每團最少20人)

親子體驗團

歡迎親子以團體報名參與,參加的子女年齡介乎6-15歲(以活動當日計算),每位子女最多由兩位監護人陪同出席。
收費:成人每位港幣280元,小童每位港幣180元人數:20-40人(每團最少20人)

備註: -註冊慈善團體 (依據稅務條例第88條)可申請收費減免。 -所得收益扣除成本後將撥捐本會社區服務用途,幫助有需要的人。

網址

http://www.foodangel.org.hk/foodstepjourney

電郵

foodstep@foodangel.org.hk

查詢

3705 2484

(以上資料更新至文章當日)






沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...