2018年2月24日星期六

【親子好去處】Farmers' Market @黃金海岸商場 (足本 Full Version)

由今年一月開始,一直到五月在黃金海岸商場這裡都會有 Farmers' Market,大家除咗可以搵到好多 Organic 嘢之外,只要喺商場買夠$100,仲可以參加工作坊一齊整番樽四季桔果JAM,拎番屋企慢慢嘆。



如果大家錯過咗之前一月及二月份的 Farmers' Market唔緊要,仲有三月至五月份,大家千祈唔好錯過喔。


呢次由黃金海岸商場聯同 vGo Market 籌備的 Farmers' Market,搜羅全城最優質嘅農產品。

就在商場中庭有多個攤位擺放,有來自大嶼山的二澳雜貨,產品都係自家製的。



呢個自家製XO醬、辣椒蝦醬同豆豉醬,呀哥試到咀妙妙! 當然唔係難食,只係佢還少未接受到咁刺激的味道。




這個XO醬是素的,非常特別! 還有豆豉醬很鮮味,我放少少入口試一試,唔係得個「鹹」字,入口帶甜!




來到這檔專售台灣直送產品的「二三糧倉」,老闆推介的養生火龍果麵、湘湘農坊暖心薑糖。


呀哥呀芊飲過呢杯用乾檸檬片浸過的水,都好鍾意飲! 






還設有分享會,配上不同主題,大家可以在商場消費指定金額,再憑發票到現場報名。




行到這家「Erickson」試試他們的傳統四季桔果醬,即摘即製又不含防腐劑、添加劑及人造色素香料等,真係超健康。佢哋仲有純正蜂蜜,同樣香港製造。








我哋跟住都真係即刻去求其買咗D嘢買夠$100,到3:00就去參加咗個鹹柑桔工作坊。


最後去到「小蜜峰農莊」,兩個小朋友好快就俾個蜜蜂箱吸引過去




我哋仲試飲咗少少峰蜜,的確好好味,經過加工後,唔會太甜又唔會太淡。




連呀芊都好似專家口吻咁話「OK...」(轉身瀟灑離開)





到咗工作坊開始,所有四季桔早就洗乾淨預備好哂,我哋要將桔個椗剪走,切記又唔可以剪走哂,因為桔一穿就好容易發霉。



我哋要做的也很簡單,只要將鹽注入樽,蓋上再打好印有日期的Chop就完成,我更期望可以有更多步驟可以俾小朋友參與。






五年後先拎出嚟飲,希望到時記得樽四季桔放咗喺邊,哈哈~







Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 8


呀劍評語: 放假唔好想同人逼,嚟黃金海岸商場 Farmers' Market 行下再嘆個 High Tea 真係好爽架!

Farmers 'Market 簡介
節慶期間要籌備豐富盛宴,材料新鮮優質至為重要!星期六及日,黃金海岸商場聯同 vGo Market 為你搜羅全城最優質嘅農產品,呵護你及至愛親友的五臟。

市集期間更設有製作鹹柑桔工作坊和本地農耕分享會,和你細訴本地農夫的點滴。 製作鹹柑桔工作坊由 Erickson Organic Farm 主理,材料選用其自家種植的有機柑桔並配以澳洲海鹽製作。


地點

香港新界青山灣青山公路1號 黃金海岸商場

活動日期

24-25/3;28-29/4;26-27/5

活動時間

12:00-18:00

(以上資料更新至文章當日)






沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...