2018年1月10日星期三

【親子好去處】「足‧印」樓梯文化導賞團 @新閱會

「柯式印刷」大家都聽過,未聽過都知道今時今日印刷都係靠電腦,但係估唔到原來香港仲有人做緊「活字印刷」執字粒喎!平時同兩小周圍去玩咁多,今日嚟個靜態導賞團一齊睇下舊文化!



晨早9:30就去到中環集合,準備開始我哋嘅「樓梯文化導賞團」,最後會去參觀及體驗「活字印刷技術」


陪大家導賞講解香港古跡歷史嘅,就係呢位靚仔哥哥




今日我哋嘅路線會由起點 上環永和街 → 歌賦街 →  城皇街 →  樓梯街 →  荷李活道 →  西街 



除咗導賞樓梯文化之外,途中遇上很多街頭藝術



經過九如坊兒童遊樂場





原來 九如坊/歌賦街 係香港第一份華人主理的報紙《循環日報舊址







跟從前相比,只有這樓梯是歷久不變



去到歌賦街及城皇街交界,這裡就是孫中山史蹟徑,即當年孫中山讀書及生活的地方



永信紙業這一帶位置,就是以前美國公理會福音堂及中央書院的舊址,中央書院是香港第一所提供西式現代教育的官立中學。(諗番依家!? 咩都話要母語,唉....)







而且想當年這裡有很多路牌,今天大部分都更新了設計,早期的"T"字形街道名牌已經買少見少




Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 7分

呀劍評語: 一直沒想過可以到中上環,參觀及重拾當年古時的一事一物,雖然對小朋友來說或者許較沉悶,不過有時侯也不一定只是玩,靜態的導賞團也可讓他們感受體驗一下,因為到他長大後,未知還有否機會再接觸。

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...