2018年1月21日星期日

【親子好去處】BALL ROOM

邊個話小朋友唔玩得大人場!今次就同兩個細路去咗開業有一年多的BALL ROOM,除咗荔枝角分店,喺觀塘仲有兩間店設不同主題,裡面有各樣得意好玩的遊戲,其中一樣仲有今屆冬季奧運會新增的冰壺遊戲,大家不如今個新年考慮下一家大細嚟呢度玩番日啦!


BALL ROOM在香港已有3間店,今次去到位於觀塘的2間店,一間位於駱駝漆一座,一間位於永興工業大廈(The Wave側)


我哋先到永興工業大廈的BALL ROOM玩玩,其實每個BALL ROOM都有一個Signature的遊玩設施,這個桌上足球POOLSOCCER®就係觀塘1店的生招牌


玩法就同美式桌球一模一樣,只係唯一唔同嘅地方係用腳踢取代用Q棍。


遠睇又真係幾似一粒粒桌球


開局啦! 呀芊一腳踢散前面堆波


但係呢個呀芊唔跟規矩,踢踢下變咗帶波去到洞前先踢...很正常吧! 哈哈~


喂...做咩事,呢位大媽當這個洞是上厠所嗎?


跟住到哥哥施展一下球技 (佢唔大腳踢咗上天花板已經算係咁)


玩玩吓就變咗亂踢一通,這是常識吧!




估唔到最後留低喺度玩的係呀芊,佢真係好鍾意踢波,係時侯要培訓佢對甲組腳






哥哥走咗玩第樣,呀芊自己包咗個場任踢


正所謂「出得嚟玩,預咗要執」我呢個嚴父當然教小朋友要玩完執嘢,有錢大哂咩。


第一次玩這個POOLSOCCER®真係覺得好好玩。



哥哥之所以踢踢下走咗去,原來佢特別鍾情於篤波,真係估佢唔到。


其實以往舊屋企會所有一枱桌球,唔知係咪細細個手抱已經接觸,所以大個之後雖然冇咩點玩,但係一見到已經好興奮,未打機前幾乎都黐住張波枱。




姿勢當然有待改進




幸好美式規矩比較容易玩,若英式的話可能佢打成個鐘都未入到一粒


觀塘1店這裡還設有一個桌上沙壼SHUFFLEBOARD,要嚟的冬季奧運會加入咗呢個運動,一於俾小朋友先認識下,到時睇比賽佢哋就會有興趣D。






睇落好似好易,但係都真係幾難玩,幾乎下下都太大力推咗落坑






真係好奇怪,推極一次都唔中...唔係落坑就係唔入圈,如果練熟咗個Game最啱用嚟喺呀囝呀囡面前表演。




BALL ROOM有好多Board Game,同埋場地空間好大,有足夠空間同班朋友慢慢玩。




我最鍾意同小朋友玩Board Game,因為玩嘅時侯可以同小朋友有很多的互動,確係一個超級好的親子時間。









近期哥哥愛上咗玩 MasterMind,但係次次都只係鍾意做出題嗰個>.<





最後臨離開前先至開部PS4俾佢哋玩,因為明知如果一開始就打機,其他嘢就唔駛玩。



開咗隻街霸V俾佢哋玩,打得佢哋幾咁緊張!因為哥哥都試過喺商場活動度玩過下,所以係咁咦都識得出波同AllUGet



為免令媽咪覺得打街霸係教壞細路,所以我就話呢個唔係打交Game,只係切磋武功,點到即止,哈哈~



離開咗永興工業大廈的BALL ROOM,我哋再去駱駝漆工業大廈另一間BALL ROOM






這裡的Signature Game係桌上冰壺CURLING,仲係今屆冬季奧運會新增設的運動項目。



整個賽道非常之長!每個冰壺都超重,千祈唔好走去嘗試拎起佢,如果唔係一陣閃親就弊傢伙。


玩法好簡單,只要大力將個冰壺推到分數圈內,累積分數最高就贏啦!


這個角度望過去都幾有型


我哋分好咗男子組及女子組對決,喂!唔公平喎,兩個男仔都咁大個。


男子組傾盡全力將冰壺推出去



一時失手跣低咗...



女子組唔駛睇都知道贏定輸!



呀芊一推就真係推到去分數區,太攪笑了吧!


班男仔即刻投哂訴!算啦,算啦,呀芊咁細個就讓一讓下佢啦!



挑戰完冰壺之後,我哋去到隔離的電流捧 ELECTRIC ROD,我細個成日睇一個日本節目玩電流棒超好玩,所以今次好期待可以有得玩。



不過連老闆都話其實轉得有D快,佢自己都係試過一下成功完成3-4次。



兩個男仔對電流棒都好有興趣。



當然佢哋都係好快就撞到邊邊響鐘啦!不過難度咁高,佢哋每過到其中一關都已經要拍爛手掌鼓勵。




小朋友每撞到一次就原地繼續再玩「無限Continue」。






呢個彈弓旋轉型機關真係難度4星!




真係唔交代清楚,以為哥哥真係可以由頭玩到尾咁勢利。




之後我哋再玩呢個好似輪盤的遊戲,叫做「旋轉層層叠」




成張賭枱咁究竟係點玩法,原來個圓台會自動轉動,玩家每次拎出籌碼叠上去,其後玩法就如層層叠般,冧落嚟就輸啦!





揀最輕的$10籌碼就最醒!





估唔到玩咗幾次,都係哥哥輸,呀芊都幾勁喎。



遊戲簡單又好玩抵死,最啱成班朋友,甚至小朋友一樣都啱玩。


亦設有電子飛鏢靶,可以同小朋友來一場對戰賽。


這裡除了有PS4這些電玩外,仲有個街機模擬器用Joystick玩。老闆教佢哋那個掣是輕拳那個是重腳,我看都是嘥氣吧!佢哋最後咪又係亂打。


























Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 10分


呀劍評語: 一直冇諗過上樓Party Room可以啱小朋友玩,以為必定係麻雀耍樂咪霸地頭。原來可以一樣有遊樂設施適合一家大細一齊玩。新年就到,大家快D包場上去玩番晚啦!

BALL ROOM 簡介
BALL ROOM的設計以美式工業風格為主體,是香港一個提供多元化娛樂活動的場所。場地佔地約2,200呎,全場開放空間,最多可容納70-80人娛樂狂歡。場地設施包括:人氣大熱運動「POOLSOCCER®」、星際氣墊球、桌上沙壺、標準美式桌球比賽枱、Dartslive 飛標機、過百寸大屏幕投射機、燈光及音響系統、 48吋大電視、PS4遊戲、大量卡牌及棋類遊戲等。 此外,我們亦設有i-Cable及NOW TV 直播足球賽事、包場派對及代訂餐飲到會服務等。一個地方享受全方位優閒及娛樂服務,是公司活動、家庭聚會、良朋歡聚、悠閒玩樂不二之選。

開放時間

12:00 NN - 12:00 AM 『敬請預約』

地點

觀塘 (KT1) 觀塘興業街14號永興工業大廈12樓C1室
觀塘 (KT2) 觀塘開源道62號駱駝漆工業大廈1座10樓A室

收費 觀塘 (KT1) 





收費 觀塘 (KT2) 





查詢電話

5405 4579

電郵

info@theballroom.com.hk

網頁

http://theballroom.com.hk

(以上資料更新至文章當日)






沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...