2017年12月23日星期六

【親子好去處】冰雪世界 @YOHO Mall

邊個話「這個冬天不太冷」?估唔到今年聖誕可以咁凍咁過,適逢YOHO MALL今年仲攪咗個《冰雪世界》活動有得玩真雪,對於呀哥呀芊從未接觸過真雪,有得去玩雪已經係超級開心嘅事!

YOHO MALL同美國專業冰雪製作團隊SnowMagic聯手在戶外廣場興建咗成4,000呎嘅「真」冰雪世界,只要你消費滿$100就可以換飛免費入場,都真係幾抵玩。



每節20分鐘,而且可以預先15分鐘進入場內換定鞋套 (鞋套超容易穿著,唔駛驚著得慢過人排唔切隊)


今次活動劃分幾個區域,分別有冰雪滑梯、冰雪樂園、童樂園及雪球遊戲



一入到嚟最想玩就係擲雪球遊戲,職員預先準備好一大堆雪球,每個人可擲5個雪球,只需將雪球掉入去分數板的洞裡 取分,達指定分數就有小禮物一份




哥哥瞄準分數板,不過下下都落空,原來真係幾難掉!



最鍾意就係捕捉到小朋友呢種自然神態真性情,幾咁醜樣又可愛...(佢自己之後睇番都笑)


之後到呀芊掉,點知個樣仲肉緊過哥哥。




當然佢哋兩個都攞唔到獎品啦,但係對於未玩過雪嘅佢哋,已經玩得超開心!


然後我哋就過去玩「冰雪滑梯」,兩條堆滿真雪的冰雪滑梯,分別高2米及3.5米,要高過120cm先可以去玩3.5米高的滑梯

自己水泡自己抬,不過都真係幾重,所以去到樓梯都係要職員哥哥幫手




先係呀芊挑戰膽量,佢話要滑先!同上次爬樹一樣,都唔駛哥哥做一次俾佢睇,其實佢都真係幾膽生毛




不過斜度真係好適合小朋友,唔會太斜太驚險,而都好夠快,真係小朋友玩得開心,家長都睇得放心!




到呀哥挑戰高滑梯,其實以佢蛇"quare"性格,就有少少驚唔想玩,不過見人哋話高過120cm就應該玩條勁D嘅,所以佢最後都揀咗呢條3.5米高嘅滑梯 (其實呢個角度望落去又好似真係幾斜)





哥哥話佢玩嗰陣個心好痛,相信佢係想講有離心力...哈哈~



刺邀過後,我哋就走入「冰雪樂園」一齊砌過...講緊砌雪人啫!


一嚟見到有個雪撬,即刻坐上去拉番兩轉啦!當然係呀哥拉妹妹啦


做呀妹就最幸福啦,到調轉哥哥坐而你去拉嗰陣,拉都拉唔到郁呀哥...


利申,下圖雪人應該係官方砌,不過我哋都有份幫佢加厚D


現場雪地超多工具提供,我可以好肯定每個小朋友唔駛等隔離玩完先有工具到手




正所謂「入得嚟玩,預咗要...俾佢哋掉」當然我同媽咪自然係俾佢哋當成目標走唔甩啦,又係時侯測試一下我部相機嘅耐冷防水程度





大家見到左上角白濛濛一片就知道中咗招




真係「一波未停,一波又起」到呀哥掉我,呢個更加唔會留手,當然我可以避,但係為咗影靚相都冇辦法啦











又嚟!




都係叫佢哋自己互相廝殺好喇






















大戰完一輪,突然另一邊有好多人歡呼



原來每場臨完前5分鐘,都會有噴雪機製造「真」飄雪場景,呢個都係必打咭位





但係唔夠一分鐘,兩個又開戰啦!




大家快D最後幾日嚟 YOHO MALL 玩吓啦!




Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10

呀劍評語: 「雪」係呀哥呀芊一直好想見到的地方,但係我哋遲一直未有機會去,撞啱今次YOHO MALL的活動,俾佢哋可以暫時止一止渴,見佢哋玩得咁開心,連我哋都開心埋一份!


地址
元朗朗日路9號YOHO MALL I 露天廣場

日期

2017年12月1日至2018年1月1日 

時段

3pm-8pm (星期一至五)
12nn-9pm (星期六、日及公眾假期)
12nn-12nn (除夕31/12/2017)


入場券換領地點
聖誕禮品換領處 (近Pandora)

入場券換領時間
11am-10pm 

只要在場內以電子貨幣單次消費滿$100,即可到聖誕禮品換領處換領冰雪世界入場券一張,每人每日最多可換領4張入場券。但大家要留意,由於每節場次的入場名額有限,因此所有入場券先到先得,換完即止!

電話

(1期)2651-1861/(2期)2476-9920

網頁

www.yohomall.hk

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...