2017年10月2日星期一

【親子好去處】生命教育農莊 Life Education Farm (Part 2)

去到農莊除咗耕田插秧之外,點少得同動物玩遊戲呀!不過數量咁多,同埋有唔同種類,仲好有特色嘅動物,真係只有「生命教育農莊」至有!(我最鍾意呢隻松鼠仔,俾個大頭你啦)


上回提要,上午體驗過田園種植,然後食過超抵食又好味嘅 Lunch,再嚟DIY柴火砵仔糕之後,休息咗陣就繼續我哋下午嘅行程啦!

占士哥哥用咗個好特別嘅方式同我哋幾個家庭分組,佢將兩塊樹葉剪開分成4段,派俾每一個家庭,然後由小朋友去搵番樹葉嘅其他部份,直至砌回原來樹葉的樣子,就順理成章分埋組!



前段占士哥哥帶我哋去參觀各樣植物及蔬菜,後段則由Sunny哥哥帶我哋去參觀日行/夜行動物

占士哥哥喺菜田度摘咗D苦瓜嘅葉俾大家聞一聞試一試,小朋友都真的勇敢將苦瓜葉放入口食,有一陣苦苦澀澀的味道



來到羊棚,小朋友再一次餵小羊,今次占士哥哥放埋其中一隻羊出嚟,唔駛隔住個鐵絲網咁餵佢哋




呢個芊芊又要餵又要驚...當小羊走埋去佢包菜度,呀芊即刻笑住咁嗌,又要走開又想行埋去餵,真係好攪笑!


都係縛住佢容易餵D,哈哈~







其實羊係唔知飽,所以餵得差唔多好收手啦!



然後我哋慢慢的欣賞其他蔬菜及花朵






其實我覺得懂得種植的人真係幾吸引



池塘裡仲有好多鯉魚BB


途中仲見到黃猄蟻,估唔到佢連咁大棵的香蕉樹葉,都可以黏埋一齊成為自己的蟻巢



好啦,各位觀眾!動物導賞即將開始啦...先參觀「夜行動物館」,見到館外的相已經夠哂吸引,想像得到一陣間小朋友見到咁多動物,一定叫到「嘩!嘩!咁聲」




Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2


呀劍評分: 10分


呀劍評語: 農場去得多,不過今次這個難得一遇的體驗實在超難忘,除咗有各樣農耕體驗及砵仔糕傳統柴火製作外,最特別係可以一次過見到咁多少見,甚至從未見過的動物!老土D講「真係一次過滿足哂3個願望呀!」

生命教育農莊 簡介
我們是一個以弘揚生命教育為宗旨的非牟利團體,協會由一批有志推動全人教育和愛護生命的熱心人士組成,匯集社會上對生命教育的資訊及動向,並透過保育農莊提供實質的教育課程和活動,宣傳愛護和理解自然的概念,傳遞人和自然和諧共處的理念。

時間
10:00 - 16:00 (自行預約及計劃行程)

其他預約活動
盆栽種植、玻璃樽彩繪、中藥園導賞、艾草蚊香DIY工作坊、木鎖匙扣DIY工作坊、環保紙製作

地點

元朗八鄉馬鞍崗村

(以上資料更新至文章當日)






沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...