2017年9月17日星期日

【親子好去處】赤灣生態探索行 汀角海岸「赤灣四季賞」"Tolo Appreciation"

住在巿區的細路,真的很少機會可以接觸到大自然,星期一至五連抖啖氣嘅時間都冇,所以一到星期六日都希望盡量可以帶佢哋出走巿區,自己都可以乘機休息一下(不過有陣時仲攰過番工) 哈~今次參加咗「赤灣四季賞」舉辦的赤灣生態探索行,仲可以去到我成日都想去的汀角海岸!


活動下晝先開始,所以朝早如常參加教會主日崇拜,完咗之後就直接搭307入大埔(好在教會附近已經有巴士站)

睇落好似好遠咁,其實搭咗30-35分鐘就到大埔中心,然後買少少乾糧及飲品,就轉的士沿汀角路入大尾篤

正正在汀角巴士站落車就會見到這個士多,馬路對面就係燒烤場,燒烤場隔離就係汀角海岸的入口,所以好容易搵!


如果大家買漏嘢,都可以喺度補給,絕對唔駛擔心


正等待集合時,都不停見到有好多單車友踩單車



我哋正式出發向汀角海岸步行,沿路已見到好多農作物,有木瓜樹又有香蕉樹







完全遠離大隊的一家...



因為探索未開始,我哋已經自己開始,看看周圍的花及蝴蝶



行多兩步已經離岸不遠,全程都只係行咗5-8分鐘,眨吓眼就到!



職員們先同我哋Briefing同埋分組,最後都俾哥哥恨到,可以同靚女姐姐一組,帶佢去周圍搵海洋生物

妹妹就一路拎住媽媽最近新入手的水壺,可以一邊飲水,一邊就撳掣噴水射下自己塊面降溫



行到出去沙石灘,見到一地都係貝殻,全部都係細小蟹脫出的殻,不時會見到好多小蟹從泥土下捐出捐入



因為潮漲關係,姐姐先搵海星俾大家睇,兩個細路一見到真海星就超興奮,除咗去海洋公園隔住塊玻璃睇之外,今次算係第一次咁近距離見到海星



原來海星真係知道自己反轉咗,然後識得自己鯉魚翻身(事後同大家分享先發現自己孤陋寡聞)

全文 http://bit.ly/2hqZMEH


Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 小朋友真的很需要親近大自然,從小就要讓他們去感受,自己去發掘;無錯,可能這個道理人人都知道,但係一到星期六日,唔係真心個個父母都做到。一於嘗試走出去,辛苦一次咁多,很攰的返到屋企之後,你會覺得一切也是值得的,慢慢你仲會好似我咁上埋癮㗎!

日期
2017年9月17日

時間

14:00-16:00 

地點

汀角具特殊科學價值地點

對象

親子及公眾 (年齡介乎6-65歲) 

費用

全免

(以上資料更新至文章當日)






沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...