2017年9月2日星期六

【親子好去處】「聽廣係好嘢」展覽 @時代廣場 Times Square

「有著我便有著你」「要是回去沒有止痛藥水」「怎去開始解釋這段情」...真係好正呀,廣東歌真係陪住每一個香港人長大!今次 Times Square 這個「聽廣係好嘢」展覽,簡直係暴露哂所有朋友的年紀,記住入到去要Keep住話「呢個邊個嚟㗎?」


就在時代廣場地面展區,一大座卡式收音機造型的展覽廳,就係今次「聽廣係好嘢」的所在
(一見到左上角的 頻道就知係邊個電台有份參與 ^.^)


未入到去就已經在場外聽到一首首背住唱嘅廣東歌,幾乎每個香港人由細個到小學中學都總有幾首飲歌陪住長大



香港電台【金曲40我和你】展覽,展示着《十大中文金曲》選舉的點點滴滴



帶住小朋友嚟,佢哋一頭霧水!幸好佢哋都知道邊個係楊芊樺同張學友,因為佢老豆好鍾意!HaHa~

仲有草蜢同鄭伊健,因為佢哋老母係忠粉!







另外一邊係一廣東歌黑膠唱片收藏家將幾十年的珍藏借出展覽

差唔多有100張私人珍藏唱片展出



想當年我都有齊哂譚詠麟同張國榮嘅所有cassette錄音帶,依家見番所有封面,真係咩回憶都番哂嚟!

Hot Summer!!! 想當年呢個係好創新的專輯封面,因為係可以帶上3D眼鏡欣賞




嗱!呢邊我就真係冇印象...我未去60後咁早



呢個卡式錄音帶打卡位好特別,我都順便同小朋友介紹,我哋童年時侯用咩聽歌





哥哥問我呢D帶係放喺邊度聽?





原來另一邊都有放著卡式錄音機,兩個都覺得特別新奇




展覽最後一個部份係年輕書法藝術家Kit Man和青山不墨以書法演繹不同年代的廣東歌詞

於展覽舉行期間,入場人士作自由捐獻予香港公益金,即可帶走場內的書法歌詞明信片一張。



剛好今日由青山不墨為大家寫上書法,我邊排隊邊想要邊一句歌詞...

好在場內有背景音樂,鄺祖德將40組神級歌詞重新編曲,一口氣 Medley 聽哂,就到我嘅時侯突然響起「愛是永恆」

所以就即刻揀咗「有著我便有著你」呢句歌詞,真係緣份呀!哥哥只係企喺側面一路望住姐姐寫書法,完成後就細細聲同我講「姐姐好靚女呀!」




如果有時間就帶埋小朋友嚟一齊分享自己的童年回憶啦!



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f2.8L USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 一個集體回憶的親子活動,可以帶埋自己小朋友嚟,分享自己的童年回憶,話俾佢哋知自己細細個係聽咩歌長大!

地址
香港島銅鑼灣勿地臣街1號,地面展覽廳

開放日期及時間

2017年8月18日 ‑ 9月10日 10am-10pm

費用全免


廣東歌詞書法
逢星期六、日下午4時至6時,捐HK$100予香港公益金,即可獲書法家現場即席揮筆創作歌詞咭一張。數量有限,換完即止。
逢星期六:青山不墨 
逢星期日:KIT MAN

其他音樂、舞蹈、唱歌等節目請參閱相關網頁

查詢電話
2118 8900

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...