2017年9月2日星期六

【親子好去處】《怪獸發電廠》故事分享會及繪畫工作坊 @商務印書館 兒童天地 Kiddy Land

自從做咗人夫之後,真係好少落銅鑼灣蒲,原來商務依家在怡和街有個兒童天地(開咗幾年都未去過),今日仲撞啱有「新雅繪本插畫展」,又可以俾小朋友一個親子共讀繪本時間啦!




「新雅繪本插畫展」除咗有好多畫作可以欣賞外,仲有個故事分享時間同繪畫工作坊


沿樓梯落到地庫



已經見到今次繪畫工作坊的主角 -《魔法小怪邁爾斯




直入到最尾就會見到今次故事分享的地方


 
來這裏前我問 哥哥「你估《怪獸發電廠故事係講乜?可能會同怪獸公司》差唔多。


呢隻分明就係一隻恐龍,哈哈~



所有小朋友到齊,姐姐開始講故事俾大家聽,父母都站在旁邊一齊聽




不過實在太多小朋友,坐喺最後根本都睇唔到本書,如果可以用Projector投影出嚟繪本的每一頁就好D







兩個盡量專心聽着姐姐說故事,不過都見唔到本繪本,所以勁分心!




故事過後我都拎番本書俾佢哋睇再講番一次

原來故事講「好耐好耐以前,一個不知名小國,突然有隻毀人玉米田的噴火怪獸闖入,人民驚咗佢想消滅佢,將軍就想利用佢訓練佢,鎮長就想搵佢嚟賺錢...當然怪獸極唔願意








之後魔法小怪邁爾斯都出場,同埋創作這個故事的作家Spacy姐姐,教各位小朋友畫怪獸









哥哥同芊芊都自由發揮,創出自己心目中的怪獸





見到其他小朋友畫得咁靚,忍唔住影番張相!





最後仲齊齊影番張大合照!









其實唔講我都唔知,原來香港有咁多本地漫畫作家,這本《魔法小怪》我哋真心未聽過,不過好似有部小朋友都有睇過,仲識得這兩個角色,等我哋都支持一下本土創作先



哥哥睇住《魔法小怪》就一直心想自己都可以做番一本咁嘅漫畫!其實佢細個嘅時侯,我都陪哥哥設計過一本故事書(只有4版...哈哈~)






Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f2.8L USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 7分


呀劍評語: 一個細小的繪本分享會,不過安排上不太好,坐得較後的小朋友又聽唔清楚又睇唔到本書嘅內容,只有部份或坐較前排的小朋友先會投入D!希望下次嘗試限制人數或者有其他做法,最好可以讓大人小朋友都一起聽故事,做到親子共讀的效果!

地址
銅鑼灣兒童天地
香港銅鑼灣怡和街68號地庫

主辦單位

Blooming Club x 新雅文化

費用全免


查詢電話

2972 2038

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...