2017年7月14日星期五

【親子好去處】《未來事業所》錢家有道 x 奧海城 The Chin Family @Olympian City

兩兄妹今日嚟到奧海城體驗「錢家有道」的《未來事業所》又可以有機會俾我同佢哋呻吓話「爸爸媽媽工其實好辛苦㗎」



「錢家有道」係2016年由投資者教育中心推出的一個獨立及持平公正的理財教育平台,免費提供金融理財資訊、教育資源及工具,以協助香港市民計劃及管理個人財務。

今次奧海城與「錢家有道」合作舉辦這職場體驗活動「未來事業所」係暑期限定。以前要山長水遠去到機場先有得玩職業體驗,今次咁近喺奧海城就有得玩真係爽。


呢個活動適合4-10歲小朋友參加,提供6種唔同嘅職業體驗,包括郵差、空中服務員、建築工人、警察、醫護人員及餐廳服務員。



場景佈都製作認真㗎加上小朋友埋套醒神真係好似置身於真實工作環境一樣令佢哋勁投入角色


今次活動的參加資格,一係你就係奧海城嘅Olympian Kids會員,又有500積分拎去換體驗券;一係你就喺商場搵兩個不同商戶消費滿HK$300,拎張發票去都可以換到體驗券(細細聲話你知,留意住「錢家有道」Facebook可以玩遊戲贏飛架)


入場先獲派一本工作證然後揀兩份工去打。



佢哋兩個話要打同一份工,叫佢自己揀揀完又問我好唔好。最後就揀D以前未打過嘅工做。


仲有每個入場小朋友會貼番張男仔/ 女仔嘅貼紙。


唔講你唔知,佢哋兩個知道有今次活動去嘅時侯,建築工人係鐵腳話咗一定要做。可能因為屋企附近成日都整路起樓,所以朝見口晚見面日久生情。


講咗咁耐,終於開工啦!兩個先嚟做建築工人,着齊裝備帶晒眼罩、安全帽真係有板有眼。


總共有3個 Tasks大家輪流交換做,哥哥先嚟砌安全指示牌 。


話都冇咁快,轉個頭已經砌好晒3個。



呀妹就好似砌Lego咁砌磚...



然後呀哥去咗砌水管,我幾鍾意呢個遊戲,因為要將不同長度的水管及接駁位,最後要啱啱好連接埋去到另一邊牆。


哥哥開咗認真Mode去駁(連大人都未必咁快可以砌得到)


加上支沙灘玩嘅挖泥耙耙,真係超可愛。


到呀芊去接駁水管,起初乜都唔知唔知點算。


後來姐姐幫咗佢一兩支之後,突然神速咁砌得好快。


最後仲俾佢完成到,佢開心到自發擺咗呢個Pose,叫我影佢。


然後放工,即刻又要去準備返第二份工喇。所有小朋友著好晒侍應裝,準備招呼番我呢個麻煩客人…餐廳經理先教所有小服務員,要點樣招待客人,「歡迎光臨先生幾多位」呢D一定唔少得。


芊芊過嚟幫我點餐後就返去廚房準備,玩法將盒內的食物,排番跟相中套餐一樣整整齊齊就得。



睇見佢哋兩個服侍我嗰陣真係有少少感動... 雖然只係個小小體驗活動,同埋唔係真嘅食物,但係到佢哋雙手捧住個餐出嚟上枱嘅時侯,真係平時幾煩幾曳嘅畫面都抹走晒(暫時)


妹妹冇人協助之下可以排到咁真係好厲害。


兩個咁辛苦獎你哋食番串假提子


(扮)食完之後就要收碟執枱將餐盤拎番入廚房。


再出番嚟抹枱,順水推舟「喂兩隻嘢唔該以後喺屋企都係照咁做」…


然後到佢哋最開心嘅時間(同埋平時都最想做) ,就係埋單收錢啦!枱上預先夾咗幾款唔同面值的紙幣。


最後小小餐廳服務員排隊等出糧,仲有張機遇卡抽呀。妹連續兩份工都抽到「加人工」,哥哥就抽到「減人工」,真係應景,完全反映出事實。


休息過後,佢哋兩個都話想繼續玩,但係佢哋今次就話想分開唔一齊返工:哥哥就揀咗做警察...但係唔知點解,就係覺得佢同其他人好唔同 (個個都唔知望咗去邊度),十足十「無間道」咁…


你睇吓...似唔似「劉建明」…


打呢份工都幾好玩,Madam同各位小警察講,最近有單失竊案,叫佢哋幫手搵番個賊仔出嚟。有幾個疑犯,但係Madam只係得D唇印、指紋等線索…


個個都即刻變咗福爾摩斯一齊查案。



而呀妹就去扮郵差幫手寄信。幾唔留心...一陣肯定派錯信。


嗱...都話頭先唔專心依家要偷望隔離點分信。


將D信件磅完重之後就拎過去分區


然後再負責拎去寄,咁樣寄咗落去,之後又收番去分過類?哈哈…
(我明我明俾小朋友有番個概念嘛,好可愛!)


成功寄咗信入郵箱好滿足



本來想玩埋呢外兩個職業,但係呀妹同哥哥兩個死都唔肯做空姐少爺,無佢乎!



不過好在都鍾意照顧BB,你睇吓BB都識望鏡頭呀!




每人打完份工有糧出,最後,拎住份糧去到銀行可以選擇儲起佢、洗咗佢或者拎去捐。
(如果份糧 $30出黎做定期,7日後就可以賺到$10利息,可以教小朋友如何將財富增值,延遲消費慾望)


呢個咁重大嘅決定交俾佢哋自己。


頭先未開始,佢哋兩個一直嘈住,出咗糧要買「媽咪麵」同埋「魷魚絲」,估唔到佢哋都未知自己夠唔夠錢買嘅情況下,就好快決定每人要捐出$30做善事


大家都換咗D Coins過去隔離有個捐款箱


平時我都有教佢哋兩個「施比受更為有福」,除咗買旗之外,如果見到街邊的乞丐,都會教佢哋可以隨心幫助。不過我唔會叫佢哋捐錢,我會教佢哋買麵包或食物捐俾佢哋解決即時需要,唔駛驚俾丐幫呃咗。




場內仲有一個 The Chin Family Market,個名真係啱,我哋因為芊芊就係叫 Chin。呢個士多有好多精品、零食同玩具可以買。



芊芊見到就流晒口水,佢可以拎住自己賺番嚟嘅錢,去揀自己想要嘅嘢食。



最後芊芊買咗包蝦餅,哥哥就買咗包媽咪麵,真係如佢哋所願。



除咗可以俾小朋友去做打工仔學識理財之道外,仲可以嚟到錢家有道攤位,用磁石場教導孩子分辨咩叫做「需要」同埋「想要」:毛公仔?電力?主題樂園?午餐?零食?

我諗芊芊會全部答係「需要」,哈哈~ (所以要襯呢個機會教教佢)




六款免費又有趣味性的理財工作紙,可以即場做又得,或者拎番屋企同小朋友一齊做,同爸爸媽媽分享一下打工之後感覺,同時又可以教佢哋應該點分配份糧同有關的金錢概念



呢個活動可以俾佢哋體驗一下大人工作,雖然感受同真實工作仲差好遠好遠,但係最少俾佢哋有一個概念,就係要去工作付出,先可以得到報酬。



然後再學識點樣用錢,當佢哋慢慢計數,自己冇咩錢,就要再去打工賺錢,同埋佢哋去士多買嘢嘅時侯,真係十五十六,諗咗好耐,證明佢哋知道有錢時要學懂珍惜,買前要格價,同埋用得適當。

Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10


呀劍評語: 一個好有意義的體驗活動,小朋友除咗有得玩有得角色扮演,將日常生活所見職業帶進遊戲當中;亦可以俾佢哋知道要得到金錢係需要付出及工作,而且得到金錢後又要學識點理財,從小就培養佢哋,免得長大做咗大花筒!


《未來事業所》錢家有道 x 奧海城


日期
7月17日至8月31日 


時間
12nn8pm(周一至五)、12nn – 9pm(周六及日)
(每項職業體驗大約需時30分鐘)

地點
奧海城2期地下主題中庭 

對象
年齡4至10歲小朋友 

動詳情
www.futureme.hk

換取體驗券方法及活動流程
Step1. 憑奧海城最多兩間不同商戶之即日電子貨幣滿HK$300之發票 或 Olympian Kids會員500 Kids Points積分,可換領體驗券 1 張

Step2. 於指定登記時間到職業體驗登記處預約及領取工作證(如第一次參加,則可於登記時獲發工作證) 5分鐘前攜同工作證到達職業體驗地點

Step3. 穿上服飾及進行體驗(約25-30分鐘)

Step4. 完成體驗後將獲得機遇卡及薪金,最後可自由選擇儲蓄存款/到商店消費/捐款

備註:體驗券將依體驗時間順序換領,如最接近之體驗時段已滿,必須換領緊接下一個時段之體驗券,不可選擇其他指定時間。體驗券需即日指定時間使用,逾期無效。
每位參加者每次最多可預約2項職業體驗;每個體驗時段名額有限,先到先得,額滿即止。

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...