2017年5月21日星期日

【親子好去處】南山邨 超大人肉飛行棋公園 老舖小店懷舊遊樂場

 南山邨大排檔、品香樓、彩虹攀架都為人所共知! 人肉飛行棋你又有冇玩過...


今次沿住大坑東道行,見到好多舊式老舖小店,有D已經執笠,有D仲風貌依舊,真係好有感觸!




收賣佬夜冷舖唔少得啦



行到過嚟南山邨兒童遊樂場都要俾佢哋放放電吧



佢哋好鍾意玩呢個氹氹轉,一見到就即刻跳上去轉



邊轉邊要俾我影相,Timing都幾夾喎



影咗2-3張開始見頭暈啦! 哈哈~



妹妹頂唔住啦...點知原來哥哥仲暈過佢



今次專登嚟搵搵傳說中的人肉飛行棋,其實佢就位於南山邨南泰樓(內街),如果你由於南山邨兒童遊樂場一路直行就會見到!



真係大到可以自己做隻棋,玩番個人肉飛行棋




兩個一於堅嚟舖飛行棋



起初仲諗緊邊度搵骰仔,原來旁邊有塊旋轉板,可以俾小朋友轉數字睇吓行幾多步



真係冇做馬,兩個居然叮噹馬頭,都係差一步就贏!!!!



未知邊個贏之前不如影番張相代表友誼第一先啦!



最後妹妹贏咗! 哥哥真係幾有風度呀, 開始唔再計較贏輸



之後我哋行番入去南山邨,見到有得打機,兩個就跑埋去睇(因為我唔俾玩,喔!喔!喔!)



如果相中的遊戲機你都玩過,證明你都老喇....(有幾多款你玩過呀?)



嘩! 「Metal Slug」呀,細個覺得好難玩,試過入$2玩唔夠一分鐘就die咗! 自此之後都唔敢玩了



最後媽咪在排檔執平貨,我就同佢哋上嚟攀架坐吓吹吹風! 嘩,真係每次上到嚟都係有一班年青人喺度,呢度真係變咗旅遊景點










臨走前我哋落番去搵咗間果汁店飲番杯鮮榨橙+菠蘿汁! 超美味



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 8分

呀劍評語: 慶幸香港仲有些地方可以懷舊一番,每日番工放工成條街都嘈到爆,間唔中放假行到嚟舊區,清清靜靜人又少,慢活一個下午真係好舒服!


石硤尾 南山 簡介
南山是新長型設計的公共屋,興建於1975年。南山夾於石硤尾大坑東、西兩之間,是擁有30多年歷史的舊式公共屋。由南山遙望,可見到城市大學。再望遠一點,便是獅子山。南山最熱門的拍攝位是位於街市上蓋的舊式兒童遊樂場,另外都有好多相當出名的小食檔同大排檔


地址
南山夾於石硤尾大坑東、西兩之間

交通

石硤尾港鐵站B2出步行約5分鐘即可到達

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...