2017年5月5日星期五

【親子好去處】全新糖果屋主題 北河街體育館 兒童遊戲室

剛開接近一個月的北河街體育館兒童遊戲室,有別於一般海洋、森林為主題,而係以「糖果屋」做遊戲室的主題,整個遊戲室都被糖果包圍,色彩繽紛,真係入去玩成個人都開心哂!



因為剛開放不久的關係,試過星期日來都見到排哂長龍,甚至有人提前兩個小時來排隊,所以我哋撲了個空之後找了個星期五晚上來,而且玩最後一個時段7:00-7:50


我提前6:20來到,果然人不算多,我們也可以排在頭幾位! 


每個時段只接受28人(每張櫈背後已刻有號碼,容納人數已包括大人,每小朋友必須有一位成人陪同),即最多可容納14個小朋友,如果選擇時段滿額,大家又願意博一博的話,都可以向職員拿籌,直至有朋友離開大家就可以補替!



小朋友隔住個玻璃窗望入去口水都流埋,芊芊一路問仲有幾耐先可以入去,我就帶埋他們的功課來這裡消磨時間! ^>^


每個時段均為50分鐘,之間有10分鐘清潔時間! 每個時段完結時,職員會關燈示意該段時段結束。這個方法也好,因為往往小朋友都玩到唔捨得走很難清場

下一個時段將一要開始,職員示意大家在門外排隊,可將鞋放進櫃內(還有一個小衣物架可以放下非貴重物品)


入口玻璃門有一簡單身高量度尺



兩個排頭位的即刻衝咗入去玩!




遊戲室面積不大,但這個攀爬設施都有兩層,有點似坊間Play House,足夠小朋友跑上跑落放電,對面亦設有一間小小糖果屋,及牆上裝有益智遊戲設備



這個空間有點浪費,若可以擴大攀爬設施就更好





樓底相當高,空間感十足,周圍壁畫都是鮮艷的糖果,令整個空間都更色彩繽粉!





眼見攀爬設施有三層, 但其實第三層係冇得上去






呢個妹來來回回已經走咗N咁多次,瀡極都唔厭!





最特別係呢個海膽造型的垂吊攬枕,在其他場地真的比較少見





  










粉紅色的瀡滑梯看上顏色好Barbie好公主!





  
  
 至於下層用上JellyBean的設計,從上向下影地上的圖案顯得勁靚





這兩支綿花棒棒糖好可愛!



應該係波板糖造型的小櫈

  

遊戲室地上同樣有糖果造型設計



這邊有好多個軟墊坐得又玩得



同場內其他小朋友玩起上嚟!





牆上安裝了多個兒童益智裝置,玩玩之餘也可動動腦筋






  



話明係糖果屋主題點可以冇這個糖果屋呀




  
其實係唔可以爬上去呢個屋頂,所以請勿模倣呢兩個人同埋我這個幫兇! 哈哈






  

兩個玩到唔捨得走,既然咁近我一於下次再帶你哋嚟玩啦!



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 9分

呀劍評語: 康文署的體育館室內兒童遊戲室,這個也算是創新又特別,用了糖果屋來做主題,不單止令場內顏色鮮艷,玩得開心D! 仲可以借題發揮做出各樣不同的遊玩設施! 如果糖果屋那裡可以改成波波池就更好了!


遊戲室主題
糖果屋

面積

110平方呎

地址
九龍深水基隆街333號北河街市政大廈5樓

開放時間

早上9時至下午12時50分;下午2時至晚上7時50分(每時段為50分鐘,10分鐘清潔)

查詢電話

2729 1010

(以上資料更新至文章當日)





沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...