2017年4月2日星期日

【親子好去處】綠匯學苑 低碳生活館 Green Hub

出發前幾日一路同哥哥講今日要帶佢去坐監,因為佢平時太唔聽話,所以要罰佢!妹妹就好開心咁話「好嘢~可以去坐監lu...」(其實佢知唔知咩叫坐監呢) 我哋其實係去綠匯學苑,之前都講咗好耐,但今日終於有機會去


到咗大埔墟火車站A2出口,沿住有蓋長廊行一小段就會見到右手邊有條行人隧道,穿過火車站底會到達運頭角遊樂場。



穿過遊樂場再步行回至運頭角里,慢慢就會見到靠左手邊就係綠匯學苑




我先前在網上報名參與導賞活動,所以我哋11:00就抵達,先在接待處登記掛上導賞團名牌,就隨即開始導賞活動。整個導賞只係一小時內完成,有職員從旁介紹去認識一下這個一級歷史古跡「前身大埔舊警署」都不錯呀!


大家排排坐先聽導賞員講解幾分鐘的歷史背景,原來前身這座大埔舊警署,係發展局選定嘉道理農場暨植物園為合作伙伴,藉第二期「活化歷史建築伙伴計劃」(簡稱「活化計劃」)將該歷史建築群活化成「綠匯學苑」


最首要介紹的係呢棵老榕樹,相信佢係跨越時代由大埔舊警署到依家,佢哋手只有一舊照片,所以都未能推斷出呢棵樹嘅真實年齡,但都估有幾百年歷史。



這苑裡都有好多不同藝術品,其中一個在這老榕樹下的是這個"聆聽大自然"主題的木大耳朵,入到嚟嘅每一位朋友並唔係要匆匆忙忙咁到此一遊,而係要去細心觀察聆聽去享受大自然,簡單嚟講即係叫大家「慢活」。




喺周圍附近仲可以搵到其他木製的小動物







呢支幹係咩嚟㗎呢?其實喺當年的大埔舊警署係用嚟升旗的地方





嘩!呢度有蜜峰巢,係咪真㗎!好驚呀...



哥哥都係冇心機聽講解...


整個館雖然唔算大,但係我入到嚟都有一種好寧靜好舒服嘅感覺



導賞員特別介紹建築物屋頂的瓦片,重複又重複,對這被活化後的屋頂好驕傲,知道他們在活化過程中盡量保留了昔日的一磚一瓦,對住古老舊建築真係唔多唔少都有D感動



去到戲肉啦!就係到前身警局今天係活化後的展覽館



全文 http://bit.ly/2otoTIm



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10分


呀劍評語: 一個很值得一到的地方,雖然地方細細,但係在這裡悠閒過大半天,覺得整天都多少幾個小時一樣。香港人匆匆忙忙,真係要好好學習一下慢活,而且更要嚮應低碳生活!

綠匯學苑 簡介
舊大埔警署位處於大埔運頭角一個的小山丘上,是新界首間永久警署,其所在地是殖民地政府在1899年接管新界時舉行升旗典禮的地點。鑑於大埔被殖民地政府視為新界中心,大埔因而成為新界的行政總部。
直至1949年,舊大埔警署一直被用作新界警察總部。其後舊大埔警署曾用作為分區警署、新界北總區防止罪案組辦事處等不同警務。直到1987年,新的大埔分區警署啟用後,舊大埔警署始停止運作。
舊大埔警署於2009年獲古物諮詢委員會評為一級歷史建築。
2010年9月16日,發展局選定嘉道理農場暨植物園為合作伙伴,藉第二期「活化歷史建築伙伴計劃」(簡稱「活化計劃」)將該歷史建築群活化成「綠匯學苑」,以推廣永續生活。
在活化工程上,嘉道理農場暨植物園採納了綜合策略,保育舊大埔警署的歷史、建築及生態價值。
日後綠匯學苑將提供多元化的啓迪教育及低碳生活項目,促進公眾及團體了解更具永續性的生活模式,積極回應氣候變化及資源枯竭等問題。
綠匯學苑已於2015年8月啓用。

訪客中心

上午十時至下午五時

文物展覽及文物徑
上午十時至下午五時
星期二及特定日子*休館

慧食堂
上午十時至下午四時
特定日子*休息

社區互助商店
上午十時至下午五時
特定日子*休息

地址
香港 新界 大埔 運頭角里 11 號

免費入場

導賞服務 

(一) 一般參觀 
綠匯學苑的各項設施均設人數上限。欲免向隅,我們建議公眾在到訪綠匯學苑前先作預約。訪客人數達五人或以上的團體必須預約。最後登記入場時間為每日下午四時。

(二) 綠匯學苑(舊大埔警署)免費古蹟導賞服務 
每天兩團(星期二及特定日子*除外) 
上午團:上午十一時至中午十二時 
下午團:下午二時至下午三時 
語言:粵語(英語或普通話團可在報名時要求安排)。 
必需預先報名

查詢電話

2996 2800

電郵
greenhub@kfbg.org

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...