2017年3月25日星期六

【親子好去處】簕杜鵑花隧道+迷你花展 @元州邨

三、四月份相信人人都會去咗維園睇花卉展,今年我哋就冇去到,反而去咗元州邨睇簕杜鵑花隧道,原來真係好靚靚架!



元州邨呢條簕杜鵑花隧道早一兩年都已經街知巷聞,今年專程嚟拜訪一下(其實都係屋企附近^.^)

   
去到長沙灣C2出口,一出港鐵站轉左就會見到!


隧道口呢個位真係幾有結婚相Feel! 好多人都專程嚟呢度影相,仲有D龍友同靚女私影tim!



簕杜鵑盛開,顏色又鮮艷! 真係影相影到我手軟


行咗入去花隧道,兩個唔知係咪喺度攪笑,不斷喺度跳起想掂到D簕杜鵑花



芊芊你走光啦!!!!



都係靜靜哋咁同簕杜鵑花影相咪好囉!





相信這個星期會簕杜鵑花會開得更加燦爛




除咗呢個大名頂頂既簕杜鵑花隧道,其實在隧道口仲有個小小的迷你花展!


  





原來全部係邨民同義工自己出錢又出力咁去建設,呢個小花卉展真係咩花都有,失驚無神又會有枝高高的玫瑰花(唔知啱唔啱)種咗喺中間



















Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10分


呀劍評語: 真真真好靚! 雖然地方唔算大,但係近近哋又少人,影相都唔怕俾人遮住。同埋超有人情味,因為全部都係邨民義工自發出錢出力建造一樹一木一花一草! 感動...

簕杜鵑花隧道 簡介
花廊全長約30米,盛放的時候一片片姹紫嫣紅的杜鵑花爭妍鬥麗,穿越其中令人賞心悅目。

花期

3月 - 4月

地點

元州邨

(以上資料更新至文章當日)





沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...