2017年3月26日星期日

【親子好去處】卜公花園 Blake Garden

卜公花園有兩棵古樹,今日經過欣賞一下再順便到兒童遊樂場玩一玩,讓小朋友看看大樹的生命力! 希望佢哋長大後也可以能屈能伸打不死!

卜公花園東西兩面是植物公園,正中間有兩個硬地足球場,三個籃球場和一個排球場,也有兒童遊樂場鞦韆和滑梯。由於年份久遠,植物公園已經長成十數棵老榕樹(細葉榕),形狀各異。


吸引芊芊的當然唔會係古樹,而係這個長長的兒童遊玩空間


這個空間不算大,就在洗手間旁邊! 一些攀爬設施及瀡滑梯絕對唔陌生,最特別係這個滑輪Monkey Bar,在香港的公園都比較少有


唔好以為芊芊咁大力可以挽住吊臂,其實難為了爸爸一手抱住佢一手影相


小朋友就如自動裝置啟動,見到遊樂場已經一支箭衝上前去玩






這個瀡滑梯短短但係都幾滑!


這個旋轉鋼架,以前都唔知點玩! 無從入手...見過其他小朋友玩之後就知道了,不過其實小朋友諗到點玩都可以











放完電就叫小朋友過去欣賞一下大古樹同佢影番張相紀念一下! 




換個角度如果我是這棵古樹,經過時代的轉變飽歷滄桑,唔知有幾多個小朋友曾經同佢影過相呢? 昔日同這樹影過相的小朋友,今日又會唔會帶埋自己小朋友再嚟呢? 哈哈~


[video]

Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 一邊玩一邊欣賞古樹! 古樹就好似睇住一代一代的小朋友來這裡玩。吃過午飯一家大細來到這裡玩又少人都幾舒服!

卜公花園 簡介

過去卜公花園原址是一處華人聚居的地方,因1894年鼠疫,在清拆民區後,香港政府把該處改建成一個公園,以當時港督卜力的名字命名,就是今天的卜公花園。

地點
普興坊與居賢坊交界

開放時間

每天上午7時半至晚上10時

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...