2017年2月17日星期五

【親子好去處】Super Pool 幻光動感池 @香港藝術節 HKAF

全城關注的秒殺活動-香港藝術節舉辦的Super Pool幻光動感池,多謝FamilyGO的幫手,呀劍有幸被邀請到現場首輪試玩!

開幕典禮6:00開始,我哋早15分鐘到達現場,先同主題Backdrop影影相,看看表演者綵排



妹妹十分認真的跳起!




今次活動預先在網上可以預約! 但係系統一開始開放公眾預約唔夠1分鐘就被秒殺! 睇見好多朋友都預約唔到,個個都發哂脾四! 

雖然只限網上預約,不過若當日有朋友缺席,都會開放予公眾,大家經過也可碰碰運氣看看有冇機會入去跳番節!



今次請到這位藝術家 Jen Lewin 珍‧利維到港設置這個LED燈腳踏裝置,慶祝香港藝術節45週年,俾一班大小朋友可以到場跳夠本! 每節20分鐘



到場做開場表演的是一班傷健人士




表演未開始前我哋坐喺這個裝置上影影相! 兩個勁想快D走上去跳



不過我發現如果跳5點或6點場的朋友,個天未夠暗跳起上嚟會冇咁靚! (記住中環香港海事博物館嗰場係室內,所以跳1點咁早都唔驚!)



先出場係一位舞蹈家,跳番Part絲巾舞(個名我作既)



佢個人超Nice架, 完咗場都有同佢傾咗陣計! 仲讚佢跳得好出色添



之後到一班傷健朋友出場,佢哋同埋義工現場一齊跳舞,我工人姐姐見到佢哋咁樂觀咁開心感動到喊咗出嚟喎! 哈哈~


終於到兩隻馬騮落場呀! 所有腳踏Default Mode係藍光燈,佢哋邊跑邊跳,LED跟住轉做紫紅黃等顏色,真係好靚!























因為我哋係首輪入場,所以都足足跳咗差唔多35分鐘,如果其他登記入場朋友均每節跳20分鐘






Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 說真的,小朋友真係跳得好開心,大人反而唔係好跳(太懶...哈哈~),爸爸媽媽都係影相Selfie居多! (很正常吧!~~) 希望大家在最後一輪上網預約(22/2)可以成功登記啦

Super Pool 幻光動感池 簡介
香港藝術節是一年一度的國際藝壇盛事,每年除了邀請眾多優秀藝術家蒞臨演出外,更會主辦一系列多元化的普及藝術活動,致力豐富香港的文化生活。為慶祝香港藝術節四十五週年,在2017年藝術節期間,將推出免費讓公眾參與的大型慶祝項目SUPER POOL。

由你踏上數以百計環形LED燈的一刻開始, 就進入了SUPER POOL的互動光影舞台。當你在這片光海上追逐光波漣漪的時候,同時亦與逾百人一起分享和創作,以光影連繫你我,展現人與人之間最繽紛絢麗的畫面,讓快樂燃亮城市。


節目日程
中環遮打花園 》香港中環遮打道3A號 (六環組合)
2017年2月17日 (星期五) 下午6時 ‑ 10時 (4小時) 
2017年2月18日 ‑ 19日 (每日) 下午5時 ‑ 10時 (5小時) 

荃灣公園 》新界荃灣永順街59號 (八環組合)
2017年2月23日 ‑ 24日 (每日) 下午6時 ‑ 10時 (4小時) 
2017年2月25日 ‑ 26日 (每日) 下午5時 ‑ 10時 (5小時) 

香港海事博物館 》香港中環8號碼頭 (室內六環組合)

2017年3月3日 (星期五) 下午3時 ‑ 9時 (6小時) 
2017年3月4日 ‑ 5日 (每日) 下午1時 ‑ 9時 (8小時) 

香港文化中心 廣場 》香港九龍尖沙咀梳士巴利道10號 (雙六環組合)

2017年2月22日上午10時開始接受預約登記
2017年3月9日 ‑ 17日 (平日) 下午6時 ‑ 10時 (4小時) 
2017年3月11日 ‑ 18日 (逢星期日,六) 下午5時 ‑ 10時 (5小時) 

主題活動

2017.03.15 18:00 Danz up演出 (不需預約登記,歡迎圍觀!) 
2017.03.15 18:00-18:50 攝影專場 IV:專為攝影發燒友而設,歡迎攜帶單反「長短火」進場捕光捉影。名額有限! 
2017.03.18 (星期六) 17:00 特别演出 (不需預約登記,歡迎圍觀!) 
2017.03.18 (星期六) 17:00-17:50 攝影專場 V:專為攝影發燒友而設,歡迎攜帶單反「長短火」進場捕光捉影。名額有限!

帶備手機及相機 捕捉光影無限FUN 

歡迎閣下拍下動人一刻,並上載到FACEBOOK或INSTAGRAM等各社交媒體,我們於遮打花園、荃灣公園及文化中心廣場安排了「INSTAGRAM打印站」,只要將上傳到INSTAGRAM的照片加入#superpoolhkaf,即可獲列印照片一幀以作留念 , 並參加「至Like靚相大選」,凡#superpoolhkaf而於3月20日中午12點前獲得最多「LIKE」的頭十位朋友,將獲贈精美禮品一份! (注:「打印站」只供參與SUPER POOL之人士使用)。


入場費
全免

查詢電話
+853 8791 6000

網址

www.superpoolhkaf.org

(以上資料更新至文章當日)





Blog網誌 : kimfamilytravel.com

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...