2017年2月11日星期六

【親子好去處】澳門 氹仔中央圖書館 氹仔中央公園

你以為這個是藝術館嗎? 文化中心嗎? 都錯...其實係澳門最新開放又好靚好靚的圖書館呀

這個中央圖書館位於氹仔的中央公園,我哋由酒店搭的士到達,我哋見唔到圖書館的位置(甚至司機都話唔知),跟住行入公園問吓人,原來個圖書館喺地底架!


要去圖書館先要通過中央公園的兒童遊樂場






行行吓見到有部24小時自助還書機! 又幾方邊喎! 香港嚟緊第三季都會有啦(香港真係好慢...)







未去圖書館先喺度放吓電先啦!









地方唔算好大,不過都夠玩! 反而個遊樂場太大會攪到唔捨得落去圖書館添







就喺隔離有條旋轉樓梯可以通往圖書館! 就咁望過落去都覺得個圖書館型都核爆!



唔想行去搭吓透明玻璃升降機又得!






圖書館除咗公眾假期日日都開放,仲開到夜晚8:30!



由正門入去即見到係雜誌區,好多街坊都會落嚟睇吓雜誌打發時間!





再行入去轉左就係兒童圖書館,有自動玻璃幕門隔開,始終有小朋友的地方都係會好嘈! 所以唔怕影響到其他讀者



兒童圖書館內周圍都有D好得意既公仔裝置



兒童劇場會不定期有唔同的工作坊及體驗課程,全係免費現場報名!



仲有個小型停車場俾小朋友泊低佢哋架單車或Scooter


入到去裡面又係另外一個小天地


呢度放咗成萬以上的兒童圖書,小朋友想睇咩就有咩!


最特別就係圖書館內有個樹屋喎! 家長可以同小朋友走入去來個親子閱讀



對小朋友嚟講,可以行上行落出出入入已經好開心,所以佢哋願意快快睇完一本書,就可以又行出樹屋借過另一本書,再行番入去這個小小天地,不過難免有D小朋友會喺度玩捉依因


但係有兩個駐場職員姐姐喺度睇住秩序,所以都唔會驚有百厭小朋友喺度嘈!





媽咪同哥哥兩個喺Corner度SweetSweet咁睇圖書



我就同芊喺外面睇Youtube!



呢個女睇哂呢一年既Quota

如果大家有機會去澳門玩,不妨去氹仔中央圖書館玩吓!



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
呀劍評分: 10分


呀劍評語: 澳門最新的圖書館,除了一般應有設備外,它的環境外觀都非常美及自然,有時間的話真係可以在這裡打發整個下午!

氹仔中央圖書館 簡介
位於氹仔中央公園地庫,於2015年4月15日起以試運行形式對外開放,並於同年9月1日正式開幕。全層面積為2,200 平方米,是目前可供讀者使用空間最大的公共圖書館。館內採用大量的透光玻璃門窗作為分隔設計,大大提高了館內的自然採光度。 

該館設置了四個主要區域,包括閱覽區、兒童圖書館、報刊閱覽區及多媒體視聽室,當中設置了兒童劇場、戶外花園、多功能室、育嬰室,以及設於公園層的自助還書服務站等。


館內提供閱覽座位約419個,藏書約70,965冊(包括兒童圖書約24,083冊)及8,302件的視聽資料,預計氹仔圖書館的最大館藏量可達150,000冊(件),提供各地報紙87種、期刊622種。


地址
氹仔成都街中央公園地庫1層

開放時間
星期一14:00 - 20:30 
星期二至星期日9:30 – 20:30


入場費
免費

查詢電話
+853 2884 3105, 2884 3172

(以上資料更新至文章當日)





沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...