2017年1月31日星期二

【親子好去處】鰂魚涌寵物公園 Quarry Bay Promenade

大年初四繼續拜年行程,今年相約叔公叔婆到鰂魚涌寵物公園拜年,事因佢哋都有養狗狗,算係一個幾特別的節目!


瞓到自然醒係放假最幸福的事情,然後相約到附近茶樓入茶! 自從搬離開元朗都好少親眼睇Lion Dance表演! 估唔到食食吓嘢有得睇喎! 


仲要喺正我哋枱面前跳同埋採青! 所以哥哥芊芊都開心到不得了




飲完茶我哋離開酒樓行過去鰂魚涌消防局只需5分鐘,沿海旁路行入去就係鰂魚涌寵物公園(大概只需5分鐘路程)




佢哋見到叔公的狗狗就已經嘈住話要拖住佢行! 芊芊又驚又想拖,所以只好拖住繩尾!






兩兄妹拖住狗狗照顧佢呢個情景好溫馨!




話咁快就嚟到竉物公園!




有兩個大閘防止狗狗衝出去馬路






沿住海旁繼續拖住狗狗散步,沿途見到其他狗狗,佢哋都好開心! 而且見到的狗狗好多係佢哋都第一次見




成個人咁大隻都有,連我自己見到都有D嘩嘩聲!






鰂魚涌寵物公園只係一條垂直的海濱長廊,由頭行到去尾就盡頭,只可以番轉頭行!






不過拖住狗狗嚟散步吹吹海風望望維港,真的幾舒服寫意!












芊芊又想抱但係又唔敢抱, 只好攪攪狗狗條尾巴




望狗狗嚟幾張大特寫!






哥哥從小就一路嚷着話要養狗,但係我同媽咪就當然唔俾啦,因為知道佢只係一時三刻衝動,我哋鼓勵他先養魚,如果有盡責自動自覺去照顧佢哋,再一步一步到時後我哋認為合格先可以養! 當然結果係...只有頭幾日喺金魚缸前,日子耐咗依家連餵魚都冇!








至於芊芊玩狗狗玩得耐都忍唔住要我陪佢踢波! 當然這個寵物公園係唔俾球類活動,不過我哋企埋一邊輕輕踢就冇咩問題






得閒我哋可以多D過嚟搵狗狗玩,順便探下叔公叔婆(係咪調轉咗講呀!)





Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
呀劍評分: 7分


呀劍評語: 簡單的海濱長廊,珍貴的係一班狗狗朋友可以有個聚腳處! 但係我覺得香港實在太少有這種地方! 依家養動物的人愈來愈多,政府真係要諗諗如何擴展更多地方俾佢哋!

鰂魚涌寵物公園 簡介
是香港的一條海濱長廊,位於香港島鰂魚涌海裕街,耗資1,950萬港元興建,於2012年12月28日啟用,由康樂及文化事務署管理。


地址
鰂魚涌海裕街

設施 

寵物公園 配套設施 涼亭、座椅及狗糞收集箱 

開放時間 

每日24小時 

查詢電話

2513 8499

(以上資料更新至文章當日)





沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...