2017年1月1日星期日

【親子好去處】灣仔 環境資源中心 Environmental Resource Centre

係咪以為係香港歷史博物館?文化博物館?錯錯錯...呢度係環境資源中心!館內細細都幾多嘢睇㗎喎!


仲記得中學時代已經成日見到呢座嘢但係重來都冇入過去睇,估唔到今時今日牛高馬大,竟然係帶住個囡嚟灣仔呢度玩



就係灣仔峽道隔離,同埋胡忠大廈合和中心附近


一九一三年已經建造好,仲曾經被用作為郵政局,直至一九九零年被定為歷史建築,翻新後就變為今日嘅環境資源中心,又叫「環保軒」


裡面有個互動學習室,仲有大家可能估唔到,呢度逢星期日都有兩場工作坊㗎,可以同小朋友一齊做D有關環保嘅小手作





呢個郵箱影相位真係好靚



大家估唔估到呢兩個字係咩呢?



仲有個圖書資料庫可以俾人喺度睇吓書夏天可以涼吓冷氣


枱上面仲放咗兩幅好得意嘅小遊戲,我同呀芊都坐喺度玩咗陣,都幾好玩㗎喎!





呢個係過三關,但係一個全新玩法,分別係黃色同綠色對壘,但係又有先後次序,要順住1-2-3咁樣放,當放完第3塊棋之後又未贏的話,就要拎番第1塊去繼續玩,都幾考腦筋㗎!





仲有呢幅用手指玩嘅扭扭樂!







之後又教下芊芊認識循環再用標誌(其實連我都唔知原來有分級別)




仲有一個小小的模型!又做得幾似喎



館內都有幾多得意影相位




仲有幾副砌圖任你玩





今年新年收到嘅利是封,我可以跟佢試吓咁做先!




Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 7分


呀劍評語: 館細細,但係裡面都有D影相位同埋小小嘢玩,相信行開行埋入去打個轉都不錯,如果撞正夏日火火,入嚟涼個冷氣睇吓書就實加多D分

環境資源中心 簡介
灣仔環境資源中心所屬建築物建於一九一三年。在一九一五至一九九二年間,這座建築物被用作為灣仔郵政局,並於一九九零年宣布為歷史建築。這座建築物經翻新後,於一九九三年成為環境保護署第一間環境資源中心,又名「環保軒」。中心的設立,是香港政府致力建立一個關注環境和對環境保護有充分認識的社會其中一環工作,因為這是提高巿民環保操守的首要步驟。


地址
香港灣仔皇后大道東221號


交通
灣仔郵局舊址,由灣仔港鐵站A3出口往皇后大道東方向步行可到。

開放時間
星期一、三至日: 上午十時至下午五時 
星期二、公眾假期、農曆年初一及初二: 休息


免費入場

(1)參觀活動: 
中心開放給各界人士免費參觀。學校或社區團體可經預約,於參觀時由中心職員提供講解服務。 

(2)工作坊: 
《手工樂趣坊》以減少廢物「四用原則」中「物盡其用」的概念為主題。中心職員示範如何發掘都市常見廢物的價值,如把利是封、包裝紙或廢膠樽等變成裝飾品或玩具,將環保概念化成行動。 
活動日期: 逢星期日 
活動時間: 上午10:30至下午12:30及下午2:30至4:30 
《午間工作坊》開放予公眾於午膳時間認識不同的環境議題。

查詢電話
2893 2856

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...