2017年1月1日星期日

【親子好去處】灣仔峽 隱世童話小屋+警察博物館

傳聞中的隱世童話小屋,2017第一日終於有機會上到嚟吸一吸仙氣!點知發現小屋原來只不過...


話說新一年新一天好想行山作為我哋今年第一個景點,諗嚟諗去想搵個易行D短D又近巿區行完落嚟可以即刻嘆番個Tea嘅山行

最後就諗起行灣仔峽道上去會一會「隱世童話小屋」同埋「警察博物館」


我哋由灣仔峽道開始起步,越行就越斜!只係行咗幾步芊芊就開始話好辛苦...



嚇死我唔係咁快想我抱卦!

好在佢冇...我諗佢都係俾即時反應我話我知行斜路好辛苦啫,因為我同佢嚟之前講好咗,點辛苦都唔準抱!



雖然有D斜,但係見到咁好天越行就越起勁!我在路邊執起D樹枝同樹葉,芊芊就成個精神哂,邊行邊搵吓有冇其他樹葉樹枝



大約行咗10分鐘見到馬路啦,但係未行完!只係到咗堅尼地道,過去對面馬路樓梯繼續直上







上到另一段灣仔峽道更加辛苦,幾乎45度咁斜!




芊芊拎住支樹枝當拐杖繼續努力向上



呢度曙光好有希望呀,令我繼續享受同呀囡嘅呢段時間!呢一刻心裡只係想「如果唔駛番工幾咁好」




因為真係太斜,所以行到中途會發現有D小休憩區



差唔多行到尾聲啦,見到有個雨水排放隧道,又可以乘機教下小朋友常識啦!



我拎住個環保袋,執執下一袋都係樹葉同樹枝,佢就輕鬆啦只係拎住兩條樹枝咁大把(唔好唔記得我仲手拎住部單反)



其實唔係真係斜到咁,我只係影得誇張咗...哈哈



呢張先至真...但係都真係幾斜囉



終於到......一段啦又,我哋仲未上到去隱世小屋,呢度只係寶雲道同灣仔峽道交界



其實寶雲道健身徑都好啱一家大細嚟行㗎,我下次等埋老婆同哥哥一於過嚟呢度再行吓睇埋「恩緣石」



呢度原來有個小公園仔同埋公廁,大家如果想抖抖可以喺呢度歇一歇



仲有小橋流水都幾舒服㗎喎!






嘩呢張相呀囡成個少女咁嘅






仲有部飲水機喺度,真係唔怕唔夠水!



影多幾張靚相又再準備出發繼續上啦





呢個位望番落去就係頭先嗰個雨水排放隧道,如果夏天的話應該都有個小瀑布睇吓!





我哋繼續出發啦,呢度又可以叫做「灣仔自然徑」



沿路見到呢揀豪宅Opus,真係好有型!我諗呢一世都冇機會住得到㗎啦...但係可以同佢哋一樣享受到呢度行山樂





芊芊開始冇力喇...頂住呀,我仲攰呀大佬



最後一個髮夾彎



一路行有陣時都會發現D得意嘢,唔知係乜東東嚟㗎呢?




再行埋呢一小段就到㗎!



最後嚟到荷蘭徑,個路牌上面仲有個小風車喺度,好卡娃耳呢!






再行多兩分鐘就上到嚟山頂道啦,整個行程大概用咗50分鐘(未計停留小公園的時間)




行過對面馬路就見到警隊博物館個大招牌(記住過馬路要小心D,都好多車經過)



再行入去就見灣仔峽道遊樂場






好嘢!終於俾我哋見到呢個隱世童話小屋啦





但係估唔到佢原來只係一塊大木板!就好似睇舞台劇搭出嚟嗰D佈景板


不過一場嚟到都影番幾張靚相先啦!


呢個灣仔峽遊樂場都同一般的差唔多








不過最特別的係有個小賣部,大家行到上嚟都可以喺度補給一下(當然揸車上嚟另計)



唔單止燒賣魚蛋,就連玩嘅都好齊全!唔知平日佢會唔會開檔㗎呢?



沿住斜路走上嚟過條小馬路去對面就會見到另一個遊樂場「甘道兒童遊樂場」





其實我都唔知點解呢度平日唔多人嘅地方都要整兩個遊樂場喺度,不過今日假日又真係幾多人唔夠玩




我哋買咗魚蛋燒賣上嚟邊玩邊食,$10五粒都唔算貴





呢個芊芊我一路想影佢,佢就一路走避開我



呢張相我捕咗幾次先偷影到,最父母最開心都莫過於見到小朋友呢個笑容!



繼續同我相機玩捉依因







呢個妹冇咩叻最叻係玩嗰陣大膽!









玩到咁上下,同佢行去警察博物館,起初我都搵唔到邊度係入口,原來就係遊樂場後面的停車場,有個大大嘅招牌,隔離條樓梯行上去就係喇











樓梯行大概3分鐘就見到博物館,不過博物館內係嚴禁攝影,所以我只有同芊芊周圍行行就出番嚟(大家可以上番官網睇相),最緊要去入面洗手間,因為比較乾淨!



館外有個簡單小模型同埋一支大炮可以影吓相











芊芊小姐請問呢個係咩姿勢呢?


最後我哋落番去遊樂場逛逛,同童話小屋講聲拜拜就走了,我哋搭番15號巴士落山







Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10分


呀劍評語: 新年行行山,人又精神D又係一個新開始,童話小屋係有少少攪笑,不過當係景點影吓相又無妨,警察博物館都係值得去參觀㗎!

警察博物館 簡介
警隊博物館的前身是1964年成立的「警察歷史紀錄委員會」。該委員會搜集了不少與警隊歷史有關的文物,並建議建立一所博物館展出這藏品。警隊博物館於1976年成立,原址位於警察總部,但規模不大,其後遷往灣仔大生商業大廈,再於1988年遷至現址。


地址
香港山頂甘道27號

開放時間
星期三至星期日上午九時至下午五時 
星期二下午二時至下午五時 
休館日:逢星期一、星期二上午、公眾假期及農曆新年初一至初三 
(團體參觀請先致電本館預約時間)


免費入場

交通
乘坐新巴第15號巴士(交易廣場往山頂方向) ,至灣仔峽道站下車。

查詢電話
2849 7019

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...