2017年1月2日星期一

【親子好去處】旺角 本地漁農美食迎春嘉年華 @花墟公園

雞年未到就已經有年宵行,原來呢個「本地漁農美食迎春嘉年華」已經舉行第十一屆啦!今日我先知佢嘅存在,喔喔喔...喔!


原來每年都在花墟公園舉行,今年搬到過嚟附近,再懶都要同兩個傻佬行兩步過嚟趁墟啦!


唔知做乜兩個喺度扮呀叉



我哋6點幾嚟到,好可惜原來個嘉年華只係到8點,所以我哋得番少少時間食買玩!



知道日頭嚟嘅時侯仲有攤位遊戲同好多影相位,所以下年要搵個機會日頭嚟!如果頭一兩日嚟仲有入場通勝派



起初以為呢個場好細,原來可以超大,分開濕乾貨兩邊



雖然個場叫「漁農美食」但係其實等於一個迷你工展會



超多試食攤位,幾乎每一檔都走過去試,真係慳番一餐都得!









吸塵機都有...



成千蚊個針板都有...問你怕未!



椰子煲雞湯都有得飲,仲飲咗兩大杯(同平時喺屋企飲嘅份量差唔多...哈哈哈)







又飲又食咗咁多,值得買嘅都真係要買番D嘢番屋企



呢度雖然唔夠維園工展會咁大,但係佢攤檔嘅格局好好行,而且唔會太多人先至係王道,行得舒服又輕鬆,包保唔駛同人逼!



$5 一塊,雖然我自己都整到,但係買塊俾佢哋兩個開心吓!







仲有士多啤梨乾、秋葵乾同無花果乾,$100 3款



我想要個魷魚公仔多D囉



跟住我要極力推介嘅呢個冰鎮龍鬚糖




$15一盒,俾我講價講到$12(其實我都係隨口噏點知老闆又肯喎)





原來雪凍咗嘅龍鬚糖係咁好食,外面凍冰冰,但係裡面仍然係好鬆化





另外一邊有好多農場攤檔,賣住好多花同埋蔬菜,當嚟呢度買餸都仲得!










仲有好多影相位!









臨走前買咗串冰糖葫蘆芊芊食,老實講,我食過咁多次,呢串真係堅好食!出年一定要再嚟



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!
呀劍評分: 9分


呀劍評語: 一個本地漁農業的大日子,可以喺度認識好多農場負責人,同佢哋吹吹水,幫佢哋買吓嘢,難得香港仲有呢一班默默耕耘嘅熱心人,所以實在值得支持。再者喺度行真係開心過行花巿,又唔逼又多嘢睇多試食!

本地漁農美食迎春嘉年華 簡介
本地漁農美食迎春嘉年華進入第十一屆。是項活動由本地漁農美食迎春嘉年華籌委會、蔬菜統營處和魚類統營處舉辦,集合有機/優質漁農產品及全港美食的嘉年華會,以推廣本地的優質漁農美食,讓市民欣賞本地漁農業界的努力和成就為目的。今年的主題為促進漁農業技術現代化及提升產品質素,主要展覽包括模擬本地菜場和養魚場的漁農展區。


日期
30/12/2016-2/1/2017

時間

上午十時至晚上八時


地址
旺角花墟公園


免費入場

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...