2016年11月13日星期日

【親子好去處】「Pop upon a time」 立體書展 @海港城 Harbour City

今日嚟到海港城,無意中發現有一個立體書展,而且仲有個交換圖書的活動,幾得意又幾有意義喎!


交換書場地簡簡單單,書並唔多,但係足夠同小朋友喺呢度嚟個短短的親子閱讀時間




可以打得開的Backdrop! 小朋友好鍾意喺度穿穿插插







童書交換日 
用舊書來帶走新歡 歡迎在閱讀區內交流與分享童書,並即場交換書本,啟動快樂閱讀Mode! 

換書流程 
🎈以「一換一」方式換走心儀圖書。 
🎈每捐出一本二手書,便可換取換書劵一張。 憑一張換書劵可換取場內之二手書籍一本,或捐贈港幣20元正換取場內之二手書籍一本。 
🎈所有捐款將全數轉交「香港血癌基金」支持其慈善項目。 

日期 | 2016年11月11-13 ; 18-20日 (五、六及日) 
時間 | 1pm-7pm 

換書守則 
歡迎任何中文或英文童書。 
不接受任何包含色情或暴力成分的書本。 
不接受任何不完整或缺頁的童書。 
不接受報章雜誌。 
全新童書,無任歡迎。




佢哋兩個喺呢個環境底下,自自然然就自己搵本鍾意嘅書坐低慢慢睇,其實小朋友都係一張白紙,你只要俾佢咩佢就會全單照收




等我同呢個咁靚嘅佈景裝置影番張相先



場內仲有呢棵聖誕樹造型嘅坐墊,小朋友可以一人佔一角坐低慢慢睇書



唔鍾意坐地下又可以坐喺一張張小圓櫈上


就咁樣充充實實咁又過咗成粒鐘!嗱,唔好話我成日帶佢哋去玩冇時間睇書呀





又話立體書展嘅,其實就喺商場沿路一個一個玻璃櫃裡面展出







剩番今個星期咋,大家快D去海港城行街之餘,再嘆番個親子閱讀時間啦!



Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 一個小小的親子閱讀時間,喺大家行行吓街去坐吓或者媽咪去Shopping嘅時侯,爸爸同小朋友喺度睇書就最一流啦!


「Pop upon a time」 立體書展 簡介
ohmykids 與 海港城 為大家帶來全港首個立體書展,於神奇的機關裡展現獨特繪本美學,讓我們打開一頁頁披著書皮的雕塑。 現場將展出一系列充滿驚喜的立體書,邊睇邊玩,讓親子時間充滿玩味及藝術氛圍 !

地點
海港城海運大廈地下中庭

開放時間 

10:00-22:00

Pop upon a time 故事分享
讓孩子近距離感受立體書的神奇魔力 故事媽媽Money生動演釋立體繪本故事,為每一頁注入笑聲及活力!歡迎你打開立體書的神秘世界。 
日期|11月13日及20日(日) 
時間|3:00-3:30pm / 4:00-4:30pm (每日共兩節)

立體卡工作坊 DIY 
屬於你的立體生物 每本立體書都是由人手裝嵌而成,每本都是獨一無二的。立體卡工作坊讓小朋友發揮創意,製作屬於自己的立體卡。 
日期 | 2016年11月12及19日(六) 
時間 | 2pm-5pm

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...