2016年11月6日星期日

【親子好去處】箕璉坊配水庫休憩處 Green Lane Service Reservoir Sitting-Out Area

又發現香港一個隱世配水庫,想野餐踢波又多一個好去處,位於跑馬地的箕璉坊配水庫休憩處


呢個配水庫唔難去,就正正位於港安醫院下面的一個小小配水庫草地,呢度多數都係就近巿民常到的地方,但係若果你悶悶地想搵一個新地方又少人又舒服咁去野餐玩玩,呢個係一個不錯嘅選擇!



不同月份有不同的開放時間,不過都一定唔會嚟到摸門釘!



呢個配水庫話大唔大話細唔細,有一個二百五米嘅跑步徑,側邊有少少空地同埋櫈可以坐坐



老實講如果喺中間空地野餐唔係唔得,不過又好似怪怪哋!因為位喺附近嘅巿民都會落嚟跑步,所以如果想都係在場外的草地小規模咁野餐都OK嘅!





在僅餘的小空地踩踩單車及板車!



半個運動場咁大嘅跑步徑



在場中間大草地望上去可以見到港安醫院



其實塊草地都幾大,足夠俾小朋友喺度任跑任跳!



在配水庫的另一邊出入口



鐵絲網圍住不能到達的另一塊空地



呢邊剛剛可以擋住整個日落,唔怕西斜好曬!



一場嚟到就跑番個圈熱吓身先!



那邊廂哥哥就拎起拍打番場羽毛球



超高技術嚟個飛撲救波





呀妹跑完一個圈番嚟都未夠喉!跟住拎個足球出嚟去大草地踢番夠本








次次踢波都係跳起嚟踢,遲早有一次實踩波車













希望大家都可以好好咁珍惜愛護這個地方,可以讓更多朋友可以享受城巿中的綠洲!





Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f2.8L II USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 又多一個配水庫草坪好去處,仲有跑步徑可以做吓運動! 雖然好偏僻, 但係都有保安睇住好安全架!

地點
香港跑馬地箕璉坊

設施
一條全長約255米的緩跑徑 / 健身徑 

開放時間 
9月至4月:每日上午7時至下午6時 
5月至8月:每日上午6時45分至晚上6時45分 

查詢電話 
2879 5617

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...