2016年9月17日星期六

【親子好去處】大嶼山 YHA昂坪戴維斯青年旅舍 兩手Fing Fing去露營 Hassle-free camping (足本 Full Version)

兩手Fing Fing去露營,自年頭聽過之後就好有興趣,即刻預訂咗今個中秋入Camp追月!真係好有氣氛好大個月光呀!



我哋由東涌出發,坐昂坪360纜車入巿集!







今次仲可以坐到水晶車廂,開心到佢哋兩個!指定動作,坐喺玻璃地下睇住車廂下底嘅風景




到咗巿集順便去埋360舞臺同埋360影院,同埋....扮吓遊客影吓3D相











經過大佛之後就會見到指示牌,沿住小路一直行見到分叉路,再有指示牌轉右繼續行多大約10分鐘









見到呢個大金元寶就大約到達營地




轉埋上斜路就到啦!




跟住呢條好似迷宮咁嘅斜路樓梯就到啦



營地唔大一眼睇哂!在草地上只有幾個中小型的帳幕,最大的就係我哋個Bell Tent,隔離有辦公室及另外一面有燒烤場及宿營舍









襯小朋友未開始走出去玩,點都要佢哋影咗張相先!如果唔係一陣真係捉都捉唔住



我哋第一個節目就係幫個營佈置,佢哋幾個又好乖咁一齊幫手!我哋喺12蚊店度買咗D旗仔,雖然係Halloween款式,但係都冇乜所謂!



營出入口原來都已經吊有小小LED燈,全用太陽能發電!




攪掂之後佢哋就除哂鞋周圍探索



大人就梗係去睇吓周圍設備,預備今日晚嗰餐啦!營舍裡面有足夠設施及煮食餐具,廚房內有4個電煮食爐,而且有冷熱水機!




沙煲冷撐都齊全應有盡有,起初我仲擔心咁多人一齊Camping,夜晚煮起嘢食上嚟咪會爭爐用!首先今日追月晚上居然唔太多人入Camp,而且我哋6點幾就開始煮,都冇話同其他後生仔撞時間(就算7點後都係得兩三個人準備晚餐),所以都冇咩問題!




開始預備晚餐,呢班小朋友點可以俾佢哋做大食懶!一於叫佢哋嚟幫手洗吓菜同蕃茄




今晚我親自下廚,俾老婆同朋友仔傾吓計!我預備喺東薈城超巿買定餸,溫馨提示:營舍其實都有油鹽豉油等調味料,不過都係上手營友留低嘅,營舍職員講明唔會負責呢D用品嘅食用期,一切後果自負!所以我都買咗支細細嘅橄欖油同細支裝豉油




話咁快就開餐!大家都食到飽飽...個什菜湯真係甜到漏!連自己都要讚自己

如果各位想BBQ都可以㗎,大家可以自己買食物用具入嚟,碳最好自備一包,因為營舍都有後備(又係上手留下的),但係燒烤爐就得4個,營舍職員話如果真係太多人同時燒而唔夠爐的話,佢會安排大家坐逼D或者限時分先後等方法,務求大家都有機會享用!






食飽之後小朋友就繼續佢哋嘅節目...探險(在營附近...)




女仔就跳彈床(即係自己張吹氣床墊...)

仲有提醒各位,呢個Bell Tent真係除咗吹氣床墊同寢具就乜都冇㗎啦,所以要自備營燈,不過大家可以放心,我喺鴨寮街買一支$50唔駛,USB叉滿電都可以用足成晚!仲有最緊要預備蚊香...在營外點上幾個,包你夜晚瞓得舒服!另外可能對於比較少甚至冇試過Wild Camp的家庭嚟講,冇風扇冷氣會唔知點算,其實你只要揀啱少少秋涼天氣嚟,即使早上真係成33度咁熱,夜晚入夜後真係好凍...到凌晨時分仲覺得好凍要瞌被㖭呀!如果真係擔心的話自備個芭蕉扇都夠哂




到咗夜晚我哋佈置嘅舍地仲顯得特別靚,好多其他Camp友同職員都走過影相呃Like




話明追月,梗係帶哂燈籠嚟,小朋友喺草地操場跑嚟跑去,大人喺營度密密傾!




成個壇Set好啦!又生果又月餅...再嚟下一餐啦!我哋食埋月餅賞埋月(個月亮好大)玩吓UNO捉吓棋,跟住就去沖涼瞓覺啦(營舍分別有兩個厠所兩個沖涼室)










到咗第二朝,真係一覺瞓天光!只係臨瞓嘅時侯因為隔離營D年青人比較嘈難入睡D,要我走出去叫佢哋細聲D,不過班後生仔都幾合作!知道有小朋友喺度,佢哋都有禮貌地將音量收細(其實嗰陣成12點喇...不過我都明年青人去Camping係鍾意玩通頂嘅)

我先入廚房烚蛋!跟住同小朋友刷牙洗面,攪掂哂佢哋又繼續佢哋嘅小天地






早餐同樣咁豐富!食到大家都飽飽(又有溫馨提示:其實營舍有提供$35一位嘅DIY早餐,都係多士炒蛋火腿+即食麵/麥片+咖啡/茶),不過一場嚟到我都希望可以大家一齊自己預備,而且自己買仲會平D!




食完早餐小朋友入番個營睇書,芊芊仲講故事俾朋友仔聽,睇住呢個情景真係覺得小朋友好可愛




紮紮跳嘅哥哥就喺外面草地度搵草蜢,仲成功引到幾張上草度叫我影相


















攪咗成個朝早,執好行李放喺Camp Site,然後真係兩手Fing Fing去行山,我哋行去最新嘅心經簡林打個轉!




嚟到鳳凰山腳轉右就係心經簡林!








望去遠處嘅山覺得好靚好遼闊,其實有時間真係要多D去親親大自然,感覺真係好舒服!








然後我哋番去營地攞埋行李就Check-out啦!






最後番去巿集嘆番碗山水豆腐花同小食就當lunch(因為今朝個早餐太飽)






嘩燒賣都有炸! 原來又幾好食喎



然後去番巿集中央廣場欣賞埋期間限定嘅花繩表演,我哋就離開昂坪巿集,坐360纜車番東涌啦(想睇奪金花繩可到另一篇文章細味!)











Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10分


呀劍評語: 去Camping去得多, 去Wild Camp都係第一次, 雖然唔係完全Wild, 隔離有個營舍設有廚房等設備, 但係對於年紀細既小朋友嚟講都幾適合!

YHA昂坪戴維斯青年旅舍 簡介

旅舍遠離鬧市繁囂,被天壇大佛、寶蓮寺及心經簡林等充滿中國文化色彩的旅遊景點環抱,是喜愛大自然和享受寧靜的旅客的必然之選。鄰近昂坪棧道及彌勒山等多條熱門登山徑,你更可挑戰自己,登上全港第二高峰鳳凰山,觀賞絕美日出。

自2015年2月推出「昂坪旅舍:兩手fing-fing去露營」計劃起,反應非常熱烈,吸引不少年青朋友、情侶、一家大小,來到大嶼山昂坪出走郊野,享受悠閒假期。有見及此,我們決定詢眾要求,將計劃加推至位處香港島的賽馬會摩星嶺青年旅舍。計劃為沒有露營經驗的你而設,讓你無需一包二包,只需兩手fing-fing便可體驗野外露營的樂趣,親親大自然,享受天倫之樂。



地址 
大嶼山昂坪 

營業時間

開放時間 :上午7:00-晚上11:00 
入住時間 :下午3:00 退房時間 :中午12:00

電話 

(852) 2985 5610

電郵

md@yha.org.hk
info@yha.org.hk


地圖

http://g.co/maps/sh2es

網頁

www.yha.org.hk

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...