2016年9月18日星期日

【親子好去處】大嶼山 奪金花繩360@昂坪360

真係大鄉里出城,昂坪360有咗咁耐,今次都係第一次去!仲可以一搭就搭水晶車廂呀


我哋由東涌港鐵站出發,直上扶手電梯




估唔到售票處對出都有個小賣部,如果邊個頭先喺東薈城食唔夠飽又口痕,就可以喺度買番串燒賣喇


這裡都有部自製紀念幣機,其實入到昂坪巿集都會不時見到



多謝今次昂坪360嘅邀請,可以同家人朋友一齊搭水晶車廂入去巿集玩,今日最主要係去巿集欣賞世界級花繩港隊表演



我哋出發上車啦!GOGOGO!





小朋友超興奮,尤其見到車廂地下係透明玻璃,芊芊一路話自己唔驚唔驚,仲讚自己好叻!




坐玻璃駛乜驚!兩個都唔畏高真係好啦






呀芊你做咩冇咗個鼻...












我自己第一次坐,真係同海浪公園嗰D感覺差好遠!心情超興奮,大人細路都勁開心!



整整搭咗25分鐘,終於到達落車!一落車就有職員向你Sell合照,話說頭先一上纜車就有職員主動同你影合照,然後你一落車就見到佢哋拎住一張張Hard Copy咁叫你買,成$218!

不過我真心覺得好唔環保,唔買嘅相又會掉咗佢...咁每日究竟要掉幾多張?所以我哋回程時就唔肯影了





兩邊站都係一落車逼你穿過精品店



招牌景點,必影!


我哋踏入巿集啦!經過「奪金花繩360」嘅舞台,不過仲未開始,所以我哋先去下一個景點





早一陣子才舉行的花碟活動,今日嚟到仲見到少許裝飾



慳錢老爸唔肯入錢,只叫芊芊用手攪下攪下就算了



沿途有幾張3D畫,哥哥每次都扮得好似,真係有天份!



我居然鼓起勇氣同老婆去影咗呢自由行必影3D相



一場嚟到!點可以只係到此一遊,一於入去睇吓360舞臺會一會李小龍先!





即使係星期六,今日人唔算多!只要開場前5分鐘嚟排隊都入到場,開場後都未滿座






起初仲擔心芊芊見到白髮魔女會好驚嗌住想走, 但估唔到在台上表演的演員都識得攪笑! 

行番出嚟本來想睇埋360動感影院,因為最近新增了「小飛蟻大冒險」好啱小朋友睇,不過原來唔係每一場都係,最近嗰場要等多30分鐘,所以就再周圍行多一陣!




呢個360纜車既公仔都幾得意喎! 不過有陣時會覺得佢似杯雪糕~




繼續在附近同其他3D畫影相! 呢張中華白海豚影起上嚟又幾似同得意喎!








先度一度高先! 小朋友一定要足夠100cm先可以入去影院! 真係要睇吓點樣5D



所有人戴上安全帶同3D眼鏡! 坐定定準備開始欣賞電影啦






10分鐘好快過,實在好好睇好刺激! 感覺就似睇VR以第一身主觀鏡頭,跟住小飛蟻飛嚟飛去冒險

除咗3D效果有水花噴出嚟,當小飛蟻走入草叢,座位下會有嘢撩你對腳,仲有嘢頂你個PatPat,好得意呀連我都想睇多次




然後我哋一直行,坐低食埋地道豆腐花同小食後,到大佛前參觀一下便行番去睇今日的重頭戲花繩表演了!










準時2:30正式開始!估唔到香港有一班咁熱血嘅年青人,仲要攞埋世界錦標賽冠軍!






真係超利害!喺度諗如果我後生嘅時侯都可以曾經咁威過就好...




之後仲有工作坊俾小朋友即值參加試跳!估唔到哥哥都可以咁勁(其實係Fing繩嘅教練勁)






雖然唔係完全係哥哥嘅功勞,但係呢個活動俾小朋友增強自信心

好似哥哥咁,本來未出場嗰陣一路話唔得唔得,但係當出去跳完之後再拎埋呢張證書,真係覺得自己威威同埋相信自己原來係做得到




最後我哋搭番360纜車番去東涌lu! 小朋友今次行程都非常開心,其實昂坪真係唔止遊客勝地咁簡單,就算我哋呢D本土都希望下次有機會可以再嚟!







Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 第一次到昂坪巿集就睇到咁精采既表演! 而且覺得跳繩活動真係幾適合小朋友參加, 又可以強身健體又可以學到團隊精神, 希望將來佢哋兩個有興趣學啦

奪金花繩360 簡介

作為香港重要旅遊景點之一,昂坪360一直致力推廣香港本地藝術及運動。踏入今秋,我們邀請到剛於「世界跳繩錦標賽」奪魁的香港代表隊01男團冠軍 (港隊01),包括世界跳繩冠軍何柱霆和個人花式冠軍周永樂,親臨昂坪市集作奪冠後首次全隊公開表演,讓本地市民及環球賓客一睹來自冠軍隊的速度、耐力與技術!


奪金花繩360
日期:25/9 星期日 
時間:14:30/16:30 
地點:昂坪市集廣場 

花式跳繩工作坊

日期:25/9 
時間:14:45– 15:45 
地點:昂坪市集廣場 
名額:每日10名,4日合共40名 
報名:請到 香港花式跳繩會的官方 Facebook 查閱參加辦法 
費用:全免

360舞臺
演出時間(約15分鐘一場)
時間表 
平日 12:00 13:30 14:15 15:00 15:45 16:30 
週末及公眾假期 12:00 13:30 14:15 15:00 15:45 16:30

360動感影院
演出時間(約10分鐘一場) 
時間表 
平日 11:00 - 17:00 
週末及公眾假期 10:00 - 17:30

電話
36660606

網頁

www.np360.com.hk/

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...