2016年8月7日星期日

【親子好去處】西貢 鹽田梓 宗教文化生態旅遊+傳統竹筒飯製作 (下)

嚟到西貢鹽田梓除咗可以整竹筒飯,仲可以試到好多好多唔同嘅傳統美食!正呀

離開咗教堂之後我哋落番樓梯,手拎住地圖繼續向前出發





沿途都係一些荒廢咗嘅修院或祖居




又見到好有特色嘅造型玻璃窗!



行行下發現原來呢度有所軍訓學校,襯機會又嚇吓哥哥,話如果佢再唔乖我就會帶佢嚟呢度番學,



呢度嘅屋都荒廢咗好耐好耐,夜晚如果仲留喺呢度都真係幾恐佈!




呢度係副主教嘅祖居,但係依家只係得番一片空地








不過都應該有重新佈置過,有個十字架同埋副教師人像放喺度!





跟住地圖再向前行就會發現另一個景點古井







原來就只係咁樣...同佢哋影張相到此一遊就算數!



我哋去到呢度就行番轉頭,因為再行出去最後的景點「玉帶橋」都比較遠,同埋冇遮冇掩一定中暑


其實沿路都有好多好靚嘅植物,不過大家都唔好亂掂,因為或者會有毒性!



好啦!開估啦,一直話點解行吓行吓會見到D靚靚玻璃窗,其實係一設計學院的Project叫鹽繪,重新將破舊嘅窗設計添上新生命!





終於番到嚟村公所見到我哋自製嘅竹筒飯出爐啦,雖然天氣咁熱,但係都好想快D熱辣辣食



真係唔係誇張,一撕開錫紙嗰陣竹筒香飄哂出嚟,再近D聞一聞真係超香呀!



佢哋兩個食咗好多,我自己都一樣!雖然有少少部份未夠熟,但係我哋都唔理得咁多,因為實在太肚餓啦!



食完之後我哋行去士多睇吓D大哥哥佢哋整茶粿,原來茶粿都有咁多隻色,你哋又知唔知每一隻色係代表咩味?





其實橙色就係南瓜,紫色係蕃薯,白色係杏仁,同埋黑色就係雞屎藤!



我哋叫咗兩碗凍豆花($12/碗)同埋兩件茶粿($7/件)食(仲有豆漿,冰凍五花茶,洛神花茶等都係$20-$25一支)


兩個飲到Yummy Yummy!幾熱都即刻唔記得哂!







茶粿通常係用花生或者紅豆做餡!我自己就覺得雞屎蕂味道最吸引,勝在夠特別!



哥哥一邊望就問叔叔可唔可以落手又試吓,哈哈!可能我帶佢去得太多地方玩,以為見到咩都一定可以親手試,可惜叔叔話唔可以,因為人哋真係做生意!所以只好就咁望吓


呀劍團友全部食清光!見到咁多竹筒放喺度真係壯觀



食得飽飽之後叉足電,我哋就臨走前落一落鹽田參觀吓,本來我哋冇報名導賞團,但係咁啱有好幾個旅行團下晝入到嚟,我哋就跟住喺後尾扮團友,聽住導賞員講解鹽田,慳番幾廿蚊!哈





呢個位置就喺村公所向前行又未到小教堂樓梯前,沿住樓梯向下走就到啦!





呢度有D紀念品賣,收益都係為慈善同埋活動經費之用,其實鹽田喺百多年前就已經停止了,唔會再真係利用呢個地方製造食鹽,只係熱心村民、教會同捐款者一齊努力,重修了一個實驗性鹽田,俾人親身體驗傳統曬鹽之用!









如果真係咁曬先得嗰少少鹽,真係唔知要做幾多盆先至夠用





穿過鹽田仲有紅樹林,因為呢度都係一片濕地低窐地區,所以當小朋友見到小蟹同彈塗魚就最興奮不過!











最後我哋搭3:15船離開鹽田梓,大家吹住海風,小朋友全部冇哂電冧哂覺覺豬lu...最辛苦係所有爸媽要抱住佢哋落船番歸了(包括我>.<)


Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 比想像中少嘢睇!如果唔係有DIY竹筒飯,可能整個旅程都會比較沉悶,因為全部都係參觀欣賞活動為主,不過整個旅程都幾有特色,值得到此一遊!

鹽田梓 簡介

香港少數充滿天主教特色的客家村落,有近三百年歷史,曾為陳姓客家人居住,全村信奉天主教,村中建有百多年歷史的教堂聖約瑟小堂,是全港保存最妥善的鄉村教堂。這所獨具特色的鄉村教堂零六年更獲得聯合國亞太區文化部頒發的“文物優異獎”。


地點
西貢鹽田梓

來往鹽田梓村街渡服務時間表

星期六、日及公眾假期:
西貢通記酒家碼頭開出:10:00;11:00;12:00;13:00;14:00;15:00
鹽田梓碼頭開出:12:20;14:20;16:20;17:20

電話

2791 6226

來回船票

$45
*註:另團體預約需要20人起計,可參加$45/位的環島遊/大自然修和之路/專題探究 或 $20/位的導賞服務

網頁

www.yimtintsai.com

竹筒飯製作

需要另外預約,$150/個;毋須以人頭計算(例:3人去製作一個竹筒飯也可)

預約電話

9642 9603 陳先生

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...