2016年8月14日星期日

【親子好去處】大澳 澳水漁風-大澳漁村生趣之旅 (下)

上回講到喺大澳雜貨舖裡面學整糯米糍之後,我哋就出發去到一棚屋原居民家裡曬咸蛋啦!




差唔多我哋嚟到下一個活動地點啦,原來係去咗一個原居民棚屋裡面教我哋曬咸蛋





兩大枱嘅鴨蛋同竹筏放哂喺度!首先姨姨教我哋點樣敲打鴨蛋同埋拎出蛋黃





所有人一家大細就係喺這個棚屋內一齊製作曬咸蛋架啦!雖然天氣不似預期,不過至在享受過程,就算真係天氣好熱都唔會即刻曬到出嚟,其實最後姨姨都會送我哋曬乾後的咸蛋做禮物








全文 http://bit.ly/2gecWjo



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 10分


呀劍評語: 始終搭車入大澳都仲係轉到你頭暈,希望政府可以開條直通路等多D人可以入嚟大澳方便 D!整個安排及活動內容也很適合小朋友,希望下次有機會再嚟,參加埋其他未玩過嘅活動!

澳水漁風-大澳漁村生趣之旅 簡介

讓更多社會大眾認識及欣賞大澳文化生態之餘,亦透過由大澳居民及商戶直接參與的活動如文化生態旅遊、示範特產製作等,為當地居民,尤其是長者、婦女及青年提供就業機會,繼續推動大澳的可持續發展。

地址
大嶼山大澳

交通

東涌乘搭 23 號巴士至總站下車 (車程約 45-50 分鐘)

電話

2985 6310 / 2985 6330

電郵

cerc@ywca.org.hk

網頁

http://cerc.ywca.org.hk/

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...