2016年8月18日星期四

【親子好去處】旺角 LEGO旗艦店 Certified Store @朗豪坊 Langham Place

今日818旺角朗豪坊嘅LEGO旗艦店開張啦,一路都期待呢日嚟朝聖!不過...

食完個Lunch送埋哥哥番學,就帶住芊芊行過嚟朗豪坊睇吓。嘩!我哋搭Lift上到L11,就見到條人龍...唔駛問呀貴肯肯定條龍係排緊去LEGO旗艦店


本來排隊襯墟呢D嘢都唔太啱我,但係今日都有D時間,又見到條龍去得好似幾快,所以就企埋去Feel Feel先,最多唔對路先走咯



排咗5分鐘真係去得幾前,所以再繼續排,點知後競無力排到龍頭都差唔多用咗20分鐘,以為有得入場原來喺門口又一個蛇餅,之後發生咗場公關災難

事源有個印傭姐姐排隊,排排吓有兩個家庭走埋嚟(大家都估到咩事啦),跟住其他朋友就開始不滿,因為大家都排咗咁耐,突然以為就到自己入場,就插多幾個人入嚟,所以就好谷氣

雖然冇明文規定唔可以叫人代排,如果幫1-2個朋友排或者朋友去咗洗手間幫手排吓,我覺得都情有可願,好似排隊買演唱會飛,唔通我又可以幫人排隊咩?但係佢又實在係過份咗少少,一個排就差唔多8個人入!

之後有位先生就特別激氣,同職員理論咗好耐,但係職員(吳先生)只係由頭到尾講同一句「我哋好理解好明白...其實都係想大家開心啫!」

那位先生就跟後面的朋友說「大家唔駛排隊啦,我識得大家,大家係我朋友」

職員(吳先生)「人哋真係家屬代表去排隊,所以就批準佢哋入場」

(傻傻地) 咁即係只限家屬/工人可以代排,朋友就唔俾?

唉...於是我就安慰那位先生「算數吧!」然後入場 (因為那家人都已經入咗場,再爭論落去都冇用)

其實錯又不在那家人,只係在安排上失當,既然知道有咁多人排隊應該要有危機感,預期有這種事發生,結果除了那位先生勇敢走出嚟爭論,其他朋友雖然感到無奈但又唔想攪大嘅件事,唯有乖乖的繼續排隊...



喺門口有一幅LEGO維港景,





放正喺正門口、高1米的巨型紅色 2×4 積木,係LEGO Store的標誌,聽講9月會換成迪士尼城堡,到時希望唔駛排隊嚟影相啦!



仲有幾個招牌吸晴LEGO產品,有甲蟲車、波子






前少少有幅由DUPLO 積木砌成嘅LEGO牆,主題橫跨南北極,大部份係森林動物!不過全部都係唔玩得只供拍照!



發現冇得玩拎唔到出嚟嘅芊芊眼神呆滯...




另一邊有個Play Table,一個小小的DUPLO專用LEGO區,LEGO比較大,適合年紀較細小朋友!




芊芊都好快手咁完成咗佢手上嘅作品...唔知係乜



有個大LEGO工人,砌得好精緻!梗係要同佢影番張相先啦



最矚目都算係呢個超大型的旺角街景模型,由亞皆老街至山東街一帶的彌敦道、西洋菜街及砵蘭街,不過我剩係認到西洋菜街,作品係用咗8個月差唔多70萬件LEGO完成


你又認唔認得以下街景?








彌敦道又真係造得幾似喎!






除咗幾件招牌模型展出,都有好多其他唔同款式的LEGO產品模型



芊芊都唔執輸周圍影!






呢度有個自助Minifigure Zone!大家可以$99自行配搭3款Minifigure,真係未買就先玩!




唔同表情嘅頭任你揀!



今日真係多人到...飛起!



哥哥最鍾意嘅白兵呀!



最後嚟到收銀處後的Pick-A-Brick牆,係一個自助LEGO零件區,大家可以選擇大杯$199或細杯$119,然後揀自己想要嘅零件,裝滿後蓋上杯蓋就可以去俾錢!



我哋咩都執D好似夾糖咁!如果少D人或者多D時間,就一定會慢慢執同用盡杯嘅空位,不過好多人冇咩公德,一路揀唔同嘅LEGO零件,為咗想用盡杯嘅空間放得滿滿,但係滿到跌咗落地下,攪到一地都係俾人周圍踩,感覺超混亂,好似以前去自助沙律吧咁!



最後幾經辛苦都可以去排隊俾錢喇!




臨走前都過咗另一個LEGO Play Area玩多陣!





呢幅牆都係俾大家可以任砌LEGO,不過實在太多人所以小朋友根本行唔到過去玩



因為我發現好多個Display櫃塊玻璃都有兩個圈圈喺度,所以我最後門咗店員一個問題「點解要有兩個圈喺度?」

原來係想模彷番LEGO的結構!我就覺得有D多餘...阻住人哋影相



在店內個人最鍾意嘅LEGO作品!龍貓同貓巴士




今日辛苦咗小芊陪我排咗咁耐隊,一於請佢食雪糕等佢開心吓啦!

「準備食雪榚前...」



「KO雪榚後!」



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 7分


呀劍評語: 原來關災難真係可以令一間店跌落谷底,當然今次屬於小事一則,而且大家都係對Lego不對人,所以都唔會影響大家買Lego的心情,但係大家真係可以唔駛咁心急一窩蜂去朝聖,另外4000呎嘅旗艦店又唔係真係好大!可能有少少貪心想咩都有,但係結果行得又迫又唔自在!(當然今日人多都係其中一個原因)

LEGO旗艦店 簡介

香港首間LEGO Certified Store,於8月18日(星期四),在朗豪坊正式開幕,這間LEGO專門店勁大,超過4,000呎,仲有各式各樣的Lego作品及期間限定產品!


地點
朗豪坊L12

開放時間
11:00-23:00

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...