2016年7月21日星期四

【親子生活】賣火柴的小女孩The Little Match Girl @屯門大會堂

暑假大家可能會放假一家大細去睇Finding Dory電影,但係我哋去睇舞台劇仲多過入戲院,今日去欣賞由夢飛行合家歡劇團重新編寫的劇目「賣火柴的小女孩」

今日因為媽咪要番工,所以我一拖二去到屯門大會堂睇劇!



劇未開始先喺場外影吓相,佢哋攞嘅Pose同套劇目好唔夾囉,哥哥你係嚟睇恐怖片嗎?



準備開始啦!我哋坐第3行可以近距離睇到每個演員的演出 Yeah~


每一次睇舞台劇最失望就係冇得拍攝,唔可以影低同大家分享,當然我都知道這是版權問題,慎防有人盗錄放上網!

唯有睇之前同中場休息影幾張相俾大家睇啦!一個場景貫穿整套劇,「賣火柴的小女孩」個劇情咁慘,究竟佢點樣改寫成一個新嘅故事呢?



中場休息,小朋友都衝去台前欣賞佈景同埋影吓相咁,當然包括我在內!



兩個喺度玩劇中飛落嚟扮雪嘅紙碎!


劇終!好好~好睇,估唔到佢可以改寫出咁精采嘅故事,絕無冷場,有笑有淚!老實講我自己都有三幕戲流咗眼淚... 嗚嗚嗚~(自己買飛睇啦!)

最後仲同劇中所有演員合照㖭!妹妹去咗邊?佢又驚匿埋咗囉...


Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10分

呀劍評語: 我個人真係好鍾意睇舞台劇,特別係本土製作的!真係好感人好真實,所以都希望俾小朋友接觸多D

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...