2016年7月3日星期日

【親子好去處】太子道西一日遊懶人包 花墟公園 + 園圃街雀鳥花園(雀仔街) + 大坑東遊樂場

真係大熱天時想去個街都要轉軚,但係又想小朋友可以放吓電,不過其實只要花點心思,行程都可以好精采滿足!


花墟公園 Fa Hui Park



天氣真係好悶熱,成個天空都好似俾保鮮紙封住咁

我哋今日嚟咗屋企附近嘅花墟公園放電!佢最大特色就係四圍嘅紅磚,嚟玩都覺得自己去咗睇文物咁!


其實呢度真係歷史文物嚟㗎,以前呢度係花墟批發巿場及花墟村,但係一場無情火災...去到1957年先再重建為公園




不幸嘅事即刻發生,本來帶咗件新玩具(以物易物換來的)嚟玩,點知俾哥哥一玩就整爛咗!

所以我同妹妹行開唔睬佢,行埋一邊自己玩!呢度應有盡有,搖搖板,瀡滑梯,打韆鞦必有...





就連老人家運動嘅設施都有!(芊芊連呢D都唔放過,實行咩都要掂吓)




老遠望到自己最Like嘅韆鞦,當然要去玩吓!





哥哥終於學識自己打韆鞦Fing上去,唔駛下下要人推...




公園地方都好空曠,所以可以好放心咁俾小朋友周圍跑跳




哥哥收拾心情出番嚟玩啦,同妹妹一齊玩轉聲筒,小朋友真係很天真,即使玩過無數次,當聽到聲音傳過來,仍然覺得很新奇!




公園人唔算多,可以盡情好似包咗場咁玩!








嚟到公園右手邊係幾個球場,今日見到一大班姐姐喺度打緊排球!





遊樂場同球場中間夾住一條長樓梯,我同哥哥試吓跑上去望吓先

忽然見到有個魚雕像,真係...(無端端多舊魚)




大熱天時仲要行咁多級樓梯真係攞人命




原來上面係一條跑步徑,仲有一支大炮遺址(怕行樓梯的話可以唔駛上嚟!)




沿住跑步徑我哋行番落去




唔駛航拍都可以影番一張高炒公園Shot




喺球場那邊有小士多,不過都幾貴(雖然平過7仔),例如一罐可樂都要$7

其實行幾步番去大坑東遊樂場,那邊的士多真係全港最平,只賣$5,係凍冰冰㗎喎!




當我哋打算離開之際,突然殺出一隻程咬金,就係呢隻龜仔!(都有手掌咁大㗎)




其實係一個媽咪同囡囡養的,佢哋帶龜龜嚟散散步

一次簡單公園之行,因為龜龜嘅出現即刻變得不一樣




我最喜歡就係行程當中出現的變數,經歷到的總會同別人不一樣

相比之下去商場展覽,人人都是一樣的經歷!




兩個繼續喺度篤隻龜個龜殻!而且仲同龜龜小主人做咗朋友,一邊玩龜一邊有講有笑

其實另一方面可以俾佢哋感受多些不同的人事物,呢個都係我最鼓勵的



░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░


園圃街雀鳥花園(雀仔街) Yuen Po Street Bird Garden

離開咗花墟公園之後,我哋就過到對面嘅雀仔街睇雀仔!



上次嚟過太匆忙所以隨便看看便走了,今次可以慢慢散住步行吓睇吓




仲記得細細個嘅時侯,對動物跟本冇咩觀念,唔知道每種動物有分公乸,以為狗就係男仔,貓就係女仔

仲要以為雀仔得一款(麻雀),所以我決定在自己囝囡細細個嘅時侯,帶佢周圍睇接觸多D唔同事物認識多D




上次嚟都唔留意,原來裡面的攤檔賣住一捆一捆的草蜢!好嚇人呀



每次嚟我都會諗唔知第日老咗會唔會自己都養番一籠雀呢?


一場嚟到梗係要探吓佢哋嘅朋友仔鸚鵡啦!


咁耐冇見覺得你又靚仔咗喎!


呢隻全灰帶紅尾的鸚鵡好靚!佢仲冇鏈縛住...真係好有靈性好乖


呢隻大咀鸚鵡好得意,睇住佢食瓜子,原來真係唔駛用對爪都食得到!




其實睇雀仔又實乜去海洋公園,近近哋去雀仔街咪得囉!




░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░


園圃街雀鳥花園(雀仔街) Yuen Po Street Bird Garden


由雀仔街行過嚟只係5分鐘路程, 點解又介紹公園?其實大家真係有所不知,呢個地方除咗玩其實係下午茶嘅好地方!




成個大坑東遊樂場由三個足球場, 跑步徑(不同大小)同一個欖球場組成




我要介紹就係呢個小食亭,佢同其他一般小食亭有咩唔同?一個字「平」!



呢間小食亭都非常齊全咩都有, 同埋價錢都唔貴! 老闆係伯伯婆婆夫妻檔睇舖, 好親切好友善!





西瓜波番皂泡一定唔少得啦! 呢款咁懷舊既士多仔真係買少見少


小食亭對出都有幾張枱櫈放喺度, 自己製造一個高檔High Tea環境, 聽吓雀仔唱歌, 吹吓涼風! 食番隻雞脾嘆番罐可樂, 真係人生樂事!


可樂($5); 雞脾($11)

魚蛋燒賣不在話下,仲有極懷舊嘅滋滋冰,有提子同益力多味!


High 完 Tea太陽出嚟, 仲可以去草地放埋佢哋僅餘嘅電

成個球場都冇人, 任踢入射唔嬲!!!!!~ YEAH






其實呢個球場地方好大, 就算球場範圍外都有好多草地, 所以其實一家大細都可以落到嚟舖張墊喺草地上野食! 而且人又唔多, 去又方便,場內兩側都有好多小木櫈同靚靚樹木! 

不過有點可惜, 呢度唔俾踩Roller, 單車, 玩搖控飛機(搖控車冇問題), 同埋唔準帶狗仔嚟! 



始終地勢唔高, 所以都唔俾放風箏! 何況風都唔會夠大啦



近界限街同大坑東道交界有一座建築物, 整座都被藤樹包圍住, 感覺好似去咗天空之城咁,原來係個蓄洪池!


踢完波放吓飛機, 喺大坑東遊樂場就燒咗2個鐘時間又俾佢放到電喇



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 每個地方看似簡單,其實自由組合埋之後都可以變成一日豐富的親子行程!

花墟公園 簡介

公園內設有洗手間及更衣室,4個球場

地址

九龍界限街101號

開放時間

每日上午7時至晚上11時

電話

2741 4044


░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

園圃街雀鳥花園(雀仔街) 簡介
園圃街雀鳥花園屬中國式庭園建築的主題公園,位於重建範圍內的康樂街,俗稱「雀仔街」,向以售賣鳥類寵物聞名,吸引大批本地愛雀人士及遊客。 為了保留「雀仔街」的特色和風貌,故決定在園圃街興建這個雀鳥花園。 花園內除休憩設施外,並設有七十個雀鳥檔位給「雀仔街」的販商繼續經營。

地址

九龍太子太子道西(入口處於界限街及園圃街)

交通

從港鐵太子站B1出口,沿太子道西向旺角大球場方向步行15分鐘。

開放時間

每日上午7時至晚上8時

電話

2302 1762 (辦公時間內)


░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░


大坑東遊樂場 簡介
1條480米長的緩跑徑, 1足球場, 1欖球場, 小食亭, 洗手間及更衣室

地址

九龍深水埗界限街 63 號

交通

太子 地鐵站從 A 出口離開
→經 運動場道 (途經 "嘉康中心"), 轉左至 通菜街
→ 經 通菜街 ( 途經 Shell 油站 ), 於 界限街 行人輔助線 過馬路後 轉右 
→ 沿 界限街 至 大坑東遊樂場 南面入口

石硤尾 地鐵站從 B1 出口離開

沿 窩仔街 (途經 "萬寧" 石硤尾分店), 轉右至 棠蔭街
沿 棠蔭街 直行 (途經 "聖道中學"), 於轉處 到達 大坑東遊樂場 北面入口

開放時間

每日上午7時至下午6時

電話

2777 8946

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...