2016年7月15日星期五

【親子好去處】何文田 京士柏上配水庫遊樂場 King's Park High Level Service Reservoir Playground

最近特別覺得配水庫很好去,所以搵吓其他地方的配水庫行吓!今日嚟到何文田京士柏上配水庫



我哋由太子乘搭41號城巴,大約12個站(需時35分鐘),去到聖三一堂中學車站落車



落車之後一直向前行1-2分鐘就會見到閘口



見到指示牌寫住「京士柏食水配水庫」就係呢度行上去啦!放心,唔係好難行



行冇幾耐就見到有個休憩區!如果真係行斜路好辛苦可以坐低抖一抖!



繼續再行上見到分叉路,大家只要靠左向上行就可以了



轉過嚟沿斜路行上去!其實整條路程不到5分鐘(我只係想詳細D影咁多張相俾大家睇)



見到配水庫就到遊樂場啦!今次呢個水庫嘅年份係1960年,希望可以儲齊同水庫影嘅相^.^



沿途其實都幾多靚花睇㗎!如果細心欣賞風景植物甚至昆蟲,其實短短簡單的路程都可以很不一樣很豐富充實


配水庫隔離有條樓梯行上去,就到遊樂場㗎啦!




其實叫遊樂場都真係唔係好貼切,因為只係得兩個球場!一個兒童遊樂設施都冇!




不過地方尚算空曠,秋天時分嚟散吓步行吓山做做運動都幾好!(因為今日太曬了)



呢度都有少部份草地,不過草比較長!(唔知係冇人修剪定係特登留咁長...)

如果喺呢度野餐都唔錯㗎!




同哥哥喺度踢咗陣波都真係熱到頂唔順!踢咗幾分鐘要放充棄去下一個好去處了

沿住樓梯或斜路可以上到去-忠義街花園





Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 既方便又快捷, 易去又少人! 不過草地唔算大,行上去忠義街花園設有洗手間。

京士柏上配水庫遊樂場 簡介

其他設施包括1個硬地7人足球場

地址
九龍何文田忠孝街

開放時間

每日上午7時至下午6時

查詢電話

2330 1708 / 2762 2083

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...