2016年7月17日星期日

【親子好去處】沙田 粵劇綜藝合家歡節目 @沙田大會堂

今日有機會同埋公公婆婆嚟沙田大會堂睇小朋友做粵劇!仲要係免費入場,無得彈呀!


呢個節目早在幾個月前於網上登記,我一早就留咗好多張飛,諗住實搵到朋友去睇!最後就帶咗公公婆婆同伯娘嚟睇

帶佢哋嚟有個好處,就係佢哋一早到場排住隊先!因為不設劃位,所以我哋就可以霸到個較前嘅位置坐



入到演奏廳前有場刊同好得意嘅粵劇面譜貼紙派發,仲要有一把撥扇同一份粵劇表演嘅歌詞



真係坐無虛席呀!好多一家大細都帶埋小朋友嚟睇




準備開場啦,唔知佢哋兩個捱唔捱到咁耐呢?



首先有D武術功夫睇吓!(我多數都講錯,所以以下我再介紹嘅每個環節講錯咗請見諒)



最期待嘅畫面出現啦!一個一個小朋友擔正做粵劇,先嚟呢齣鳳閣恩仇未了情》

總共有三套劇目,不過在場職員嚴禁拍攝,所以我就一時時偷雞影幾張(但係主持人又叫大家可以拎起相機影相,都唔知聽邊個?!)



我就唔係太識欣賞,不過見到小朋友咁勇敢站上台板表演,同埋佢哋著嘅衫都好靚,就覺得好好睇!芊芊同哥哥都睇得好開心,冇話悶場郁身郁勢

跟住邀請D小朋友上面著上長長手袖的戲服



個個小朋友都Fing自己手袖Fing得好開心!



然後又有觀眾上台攦長槍,整個表演差唔多一個鐘多D,小朋友都睇得好開心,婆婆同伯娘就一定好開心啦,可以陪住個孫睇粵劇!

所以大家真係要周不時留意住有冇咩免費節目在香港舉行,有陣時都會搵到好嘢!如果冇時間唔緊要,多D留意呀劍介紹啦!



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 可以

粵劇綜藝合家歡節目 簡介

今次於「樹睦人和」


地點
沙田大會堂演奏廳

日期及時間

7月17日下午2:00

費用

全免

電話
2691 2937

網頁

www.cantoneseopera.hk

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...