2016年6月9日星期四

【親子好去處】荃灣 汀九灣泳灘 Ting Kau Beach

今日係端午節梗係要游番個龍舟水先(講完都覺老土)但係天氣又熱又焗又作落雨,不過最後都博一博去咗汀九灣泳灘!



荃灣至深井一帶都有幾個又少人又正嘅泳灘!海美灣同埋麗都灣都去過啦,今次我哋去埋近汀九橋的汀九灣泳灘!

我哋都係搭港鐵去到荃灣西站再轉的士,落車$38攪掂!

因為我哋都要把握時間同舊黑雲鬥快,唔知幾時會落雨,玩得幾耐得幾耐

其實有幾條路都可以行落泳灘,不過比較易認係沿住汀九村個路牌,一直行樓梯落去,經過村公所行多兩步就會見到大海,左邊係個石灘,右邊就係泳灘位置












同麗都灣泳灘一樣有個好壯觀嘅汀九橋靚景,而且仲有個兒童遊樂場喺附近(不過有少少污糟)








又係哥哥~又係哥哥~一支箭跑咗出去,真係激死人

我同媽咪就開帳幕吹水泡...佢哋兩個就已經一個落咗水玩一個開始玩沙!




今日D水質都唔錯, 好清唔污糟



不過洗手間有D遠,起碼行番1-2分鐘,這一邊比較多石頭, 如帶小朋友盡量避免在這裡玩




在洗手間附近有個船家喺度租船俾人撑艇仔,$100可以玩到5:30pm,如果朝早嚟就可以$150玩成日!(但係大家請留意係無牌經營㗎!所以一切後果自負)




兩個小朋友來來回回, 又上又落, 玩完沙又玩水! 玩完水槍又玩波!






跟住有救生員撑艇出動, 佢哋兩個好興奮又好奇, 眨吓眼救生員都已經去到好遠



我發覺每次帶小朋友周圍去, 睇到佢哋最開心都係去海灘既時侯! 如果可以住喺個海灘隔離真係幾好!



妹妹一見到個波"Hi"到沙, 就叫哥哥幫佢倒水洗走D沙....(唔通有潔癖?!)


跟住我發現原來有間士多喺村裡,就去幫襯咗罐寶礦力($12)俾佢哋飲番補充吓體力!士多係婆婆開,只係一個雪榚櫃同家用雪櫃,婆婆掛住玩牌都唔得閒理我,所有嘢都係自助



臨走嘅時侯先發現呢塊泳灘資訊牌, 可以睇到現時泳灘既情況包括水質評級


最後我哋都玩咗3-4個鐘,感謝神最終都冇落雨,仲俾我哋天陰陰玩水(媽咪最開心唔駛曬)

我哋坐番234B出去愉景新城嘆下午茶喇


Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 超級少人,水都幾清見到底,而且有草地可以行吓,個景幾靚!

汀九灣泳灘 簡介
汀九灣是香港一個位於維多利亞港都會區西北端的公眾泳灘,為荃灣區中與近水灣唯二可以「在維港範圍游泳」的政府刊憲泳灘,設施:兒童遊樂場、村屋、坐廁

汀九灣泳灘水質更新

http://www.beachwq.gov.hk/tc/p_mawan.aspx?YX_MID=13

地址
汀九灣泳灘鄰近青山公路,在深井以東,青山公路11咪

開放時間

24小時

救生員當值時間

 4月至5月 / 9月至10月 : 上午9時至下午6時 
6月至8月: 上午9時至下午6時 (周一至五); 上午8時至下午7時 (周六、日和公眾假期) 
*11月至3月救生服務暫停

費用

免費入場

交通
-九龍新界巴士
53 元朗(東) ↔ 荃灣西站
234B 荃灣西鐵路站 ↔ 浪翠園

-新界專線小巴
96 豪景花園 ↔ 荃灣(海壩街)
96C 碧堤半島 ↺ 荃灣站
96M 豪景花園 ↔ 荃灣站
96S 海美灣 → 荃灣站 只限星期六、日及公眾假期服務
302 豪景花園 ↔ 葵芳站

電話
2212 9738

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...