2016年6月25日星期六

【親子生活】小記者 訪問《賣火柴的小女孩》@夢飛行合家歡劇團

一直都間唔中有帶哥哥去睇舞台劇,今次有機會喺一個全新劇目開演之前訪問到台前幕後班底,初嘗一下做小記者練大個膽!

之前未有機會看過夢飛行合家歡劇團的舞台劇,他們第一套《長腿叔叔》一致好評,今次他們演出安徒生大師的劇目《賣火柴的小女孩》相信會更吸引

小記者的第一條問題大家都意想不到,Hysan居然問導演Benny哥哥「你副眼鏡係咪冇鏡片㗎?」

大家都笑到收唔到聲!^.^ 導演話自己戴咗眼鏡框個樣會冇咁惡


另一個小記者都好醒目,終於將問題帶回《賣》劇

小記者「你幾時第一次導演兒童劇?同埋點解會選擇兒童劇嚟做?」


Benny哥哥「第一次導的是長腿叔叔。我自己希望做到一個大人睇得明嘅兒童劇」



小記者「點解今次要揀咁慘嘅劇目嚟演?」

Benny哥哥「其實我哋排嘅時侯係由頭笑到落尾!因為我哋加了一個特別的人物在劇中,就係安徒生,所以令到個劇有輕鬆攪笑的原素,將經典故事重新包裝係我哋劇團嘅強項」



然後到舞蹈總監Alz 哥哥接受小記者訪問

小記者「點樣先可以做到小演員?」


Alz 哥哥「佢哋要輪選過三關,第一要經過一個工作坊看看小朋友有沒有紀律,第二要看佢哋嘅舞步;第三要睇吓小朋友嘅才藝Talent,但並非要睇佢哋有幾叻,反而係睇小朋友會唔會為這表演有預備,是否有責任感!」



訪問完兩位大哥哥之後就到小演員接受訪問啦!其中一位仲係今次首度出場公開表演


問到佢哋邊個覺得辛苦,居然全部異口同聲表示好喜愛演出練習,有一個仲話自己入咗劇團好似夢想成真咁!


小記者問到佢哋最深刻在練習中喜與悲的難忘事時,佢哋就話昨晚訓練佢地用腳趾將一張紙皺成一個紙球係最深刻,因為實在太難做到!

Alz哥哥話目的希望訓練佢哋腳的靈活度,唔知佢哋下次係咪要訓練用腳趾拎筷子呢!



小記者去到最後同幾位今次劇目主要演員訪問,問到他們每一位飾演的角色,原來有小女孩,女孩的婆婆,女孩的父親,及最特別的一位是飾演安徒生!

佢哋每一位都好有才華!亦很樂意回答小記者的每一個問題,又跟他們玩起來全無架子!




臨走前我哋見到小Dancer開始拉根做定熱身,其實拉根熱身都係佢哋覺得最痛苦嘅訓練之一


小記者同所有台前幕後大合照!祝演出成功


訂票連結:
屯門大會堂場次:
www.urbtix.hk/internet/zh_TW/eventDetail/29496
尖沙咀文化中心場次:
www.urbtix.hk/internet/zh_TW/eventDetail/29511
7月31日11am 尖沙咀文化中心(加場)
www.urbtix.hk/internet/zh_TW/eventDetail/29704

📢📢多謝支持!我們決定再加場啦!

7月28日 3:00pm 尖沙咀優先體驗~再加場🎉🎉(🚩7月4日公開發售啦🚩)📢📢

演出地點: ✅ 屯門大會堂文娛廳
演出日期:
2016 年7 月21 日(星期四) 8:00pm
2016 年7 月22 日(星期五)3:00pm/ 8:00pm
2016 年7 月23 日(星期六)3:00pm/8:00pm
2016 年7 月24 日(星期日)3:00pm/8:00pm

演出地點: ✅ 尖沙咀文化中心劇場

演出日期:
2016 年7 月28 日(星期四)📢3:00pm /8:00pm
2016 年7 月29 日(星期五)3:00pm/8:00pm
2016 年7 月30 日(星期六)3:00pm/8:00pm)
2016 年7 月31 日(星期日)11:00am/3:00pm/8:00pm

演出全長約90分鐘,設有中場休息

粵語演出 IN CANTONESE
Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...