2016年5月22日星期日

【親子好去處】沙田 香港文化博物館 兒童探知館 「農村入廚樂」活動 Children's activity "The Joy of Country Cooking" @Hong Kong Heritage Museum

嚟到文化博物館一定唔少得俾佢哋去兒童探知館玩吓,喺冇準備之下發現有個特備節目叫「農村入廚樂」喎!


呢個活動係希望小朋友認識一下盆菜習俗,仲可以用俾佢哋好似煮飯仔咁用玩具製作盆菜

不過呢個活動只係俾小朋友自己入去,大人只好喺外面望入去!活動只要喺入口處報名就可以,如無意外應該都唔會爆滿(因為唔係特別多宣傳的活動...嘻)

芊芊第一次嚟探知館玩, 哥哥好似導遊咁帶住呀妹呢度玩吓嗰度玩吓!


哥哥起初開開心心帶埋妹妹一齊捐咗入去個金魚缸度, 跟住發現好逼又要妹妹出去!



之後哥哥已經唔知跑咗去邊度玩,呀芊反而同哥哥玩完個魚樂無窮之後,就拉住我入去小房間睇書同玩砌圖, 所以話囡真係唔同D!





哥哥就一支箭去遊戲機前面玩,都係一些環保意識的小遊戲,唔通真係男仔鍾意打機多D













過無幾耐就2點開始農村活動喇!媽咪喺外面望兩望,睇到職員姐姐先問小朋友一些問題,我估應該係「知唔知咩叫盆菜?食過盆菜未?盆菜有咩餸?」等問題








估唔到真係做得幾足喎!就連放柴入灶去燒柴,用扇撥火等步驟都有


之後仲要斬燒肉,落鑊炒鹹魚等... 最後要砌好個盆菜上枱





學習過程都幾得意,如果可以家長一齊入去玩就好!活動45分鐘,完咗仲可以同小朋友喺裡面影吓相, 仲有一份小禮物

Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 7分

呀劍評語: 可以俾一班小朋友玩吓認識吓傳統盆菜習俗, 又有得影吓相! 最緊要係家長就可以抖番45分鐘先接番佢, 呢個先係重點....嘻嘻!!

「農村入廚樂」活動 簡介

新界鄉民在喜慶活動及節日時,有「吃盆菜」的習俗。小朋友可以藉著活動認識本地傳統飲食文化,更有機會運用模擬食材及用具炮製模擬盆菜,體驗村民分工合作的精神,共享入廚樂。

地址

香港新界沙田文林路一號


日期
2016年4月1日至2016年6月30日(逢星期六、日) 

時間

下午2時至2時45分

地點

地下兒童探知館 

對象

4至8歲小朋友 

參加方法

名額每節10位小朋友,先到先得。請於活動開始前30分鐘在兒童探知館入口處報名。節目於展覽館內進行,參加者須先購買博物館入場券或持有效博物館通行證(博物館免費入場日除外)。

交通
乘搭港鐵至車公廟站﹝A出口﹞,再步行約5分鐘;或至沙田站﹝A出口﹞,再步行約15分鐘,便可抵達。

聯絡電話

2180 8188

電郵

hkhm@lcsd.gov.hk

網址

http://www.heritagemuseum.gov.hk/

(以上資料更新至文章當日)




8 則留言:

  1. 玩過啦,都唔好玩。悶到死,仲要勁多強國人,設施又殘舊,唔使錢都唔會再去。

    回覆刪除
    回覆
    1. 我去嗰日又唔多覺好多強國人(同埋唔係全部強國人都係差的)設施殘舊你講得啱呀, 希望政府儘快D更新一下

      刪除
  2. d小朋友無禮貌,玩具真.好x舊,一d都5覺有咩教育意義,不如去樓上展館睇,仲好啦,真係有教育意義

    回覆刪除
    回覆
    1. 我諗你話D小朋友無禮貌, 可能係個別啫, 唔可以因為一個無禮貌小朋友就當全部小朋友都係咁。另外我又唔覺得冇教育意義喎, 事實上內容係唔夠豐富既, 不過未有時間去正宗圍村參觀的話, 在這裡讓小朋友學習認識一下也無妨呀!當然你話去樓上展館仲有意義,那當然你講得啱啦, 所以全部去哂就最有意義!哈~

      刪除
  3. 有D細路俾阿媽喺度寄存,果D細路駁嘴又揹破壞,令到乖乖細路減少玩樂時間,我路過都覺得職員辛苦,又5可以罵同罰D細路

    回覆刪除
    回覆
    1. 咁我就唔知啦, 我冇遇過你呢D情況

      刪除
  4. 宜家活動無得同小朋友喺裡面影吓相,只可屋外影相

    回覆刪除
    回覆
    1. 係咩? 咁衰...相都冇得影就真係差D

      刪除

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...