2016年4月16日星期六

【親子飲食】太子 上上拉麵小籠飽 Shang Shang Shanghai Cuisine @始創中心

今日一家人行到太子附濕濕吓平! 夜晚都要搵個地方食飯, 就揀咗始創一樓的上上拉麵小籠飽

我哋去到時要攞飛等位! 我哋喺附近行陣番轉頭原來已經Miss咗叫枱號, 好在待應哥哥好好人唔駛我哋再排過, 即刻俾過張枱我哋!

我哋叫咗碗上海水餃拉麵, 麵質爽滑, 唔會有澗水味, 個湯都唔似味精湯, 可以成碗食哂!


雞絲粉皮夠凍, 雞肉就滑唔"鞋", 最緊要個花生醬(芝麻醬)夠香, 整體不錯!



小籠包一籠四件, 包肉有肉湯, 唔會一夾就爛! 皮唔會耐咗就變硬!



呢個鍋貼就最正, 煎到裡面漲卜卜, 鍋貼底金黃色脆卜卜! 肉餡鮮甜唔會過鹹! 又唔會成口油



擔擔麵都無得頂, 我成日好驚有D話係傳統擔擔麵但冇花生醬得個「辣」字!

呢碗花生同辣都配合得好好, 上海排骨(即炸豬扒)都好掂, 肉唔會炸到乾爭爭, 食落肉質都好林, 雖然剛剛炸上嚟但係都唔會覺得好油咀!



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 老實講我覺得拍得住甚至好食過"TVB"拉麵小籠包(你知我講邊間啦), 價錢亦都合理!

地址
太子彌敦道750號始創中心1樓115C店

交通

港鐵太子站 B2 出口, 港鐵旺角站 B1 出口, 港鐵旺角東站 C 出口

營業時間

星期一至日: 11:00-23:00


電話
2628 9928

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...