2016年3月29日星期二

【親子好去處】油麻地 油麻地配水庫休憩花園 Yau Ma Tei Service Resevoir Rest Garden

講到一家人去大草地玩, 你會諗到去邊? 維園...佐敦谷...迪欣湖...大埔海濱? 不如今日帶大家去一個新地方, 油麻地配水庫休憩花園!

其實香港有好多個配水庫, 但係開放予公眾的就開始唔係好多! 有部份因為有人用作私人用途或噪音滋擾被投訴, 所以禁止進入不再開放!

我介紹出嚟都係希望大家有機會可以享用, 好好享受這個又方便又美的地方! 所以請好好珍惜!

今次我哋個行程係先到配水庫然後再落去京士柏遊樂場玩



其實超易去, 只要喺港鐵油麻地站D出口U turn向後行


過埋消防局就會見到條超長樓梯!



一直行呢條天梯彎都唔駛轉就會見到!



真係長到冇朋友! 見唔到終點





但係其實行15分鐘內都會到!



一個好廣闊既大草地, 仲有條跑步徑! 呢度唔多人, 10隻手指數得哂!





我哋打開大帳幕, 放低哂D嘢, 跟住佢哋兩個就已經唔知跑咗去邊lu



同樂富配水庫一樣, 都有個水庫閘喺度, 呢個仲耐歷史有1932-1934年!

上次體驗>>CLICK HERE!
【親子好去處】樂富 樂富配水庫休憩花園 Lok Fu Service Reservoir Garden




另一邊其實係氣象館, 成日聽到京士柏測天氣就係呢度!









真係好寫意!!

哥哥妹妹執咗好多樹枝番嚟, 我放喺草地上面扮路軌, 佢哋就當跳飛機咁玩!




妹妹好利害, 沿住緩跑徑跑咗三個圈!





妹妹突然間喺度做熱身, 但係你好似調轉咗喎! 下次要先做熱身先去跑呀!





哥哥就喺度扮馬騮四隻腳行又喺個地度碌嚟碌去! 兩個嘢連鞋都除埋


俾佢哋狂奔一陣後番嚟帳幕度食吓嘢抖一抖玩陣UNO!




喺嗰一刻真係好想時間就停留喺度, 喺呢度真係好自在好放心咁休息!


佢哋兩個一時行出去大草地跑跑跳跳一時又跑番入嚟帳幕休息食嘢

真係好FREE! 跟住佢哋又走咗出去捉雀仔(其實佢哋都係想跟住佢哋, 唔係真係捉同嚇佢哋)











我哋喺呢度都已經消磨咗成2個幾鐘! 佢哋兩個玩到唔捨得走

呢度唯一一個最麻煩既地方就係冇厠所, 如果要去厠所要落到去京士柏遊樂場

但實在係太遠啦, 所以我同佢哋兩個都係去落山是但搵個暗位淋花就算






影埋張相我哋就行落去京士柏遊樂場度再玩下半場lu!

下一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】油麻地 京士柏遊樂場 King's Park Recreation Ground



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 9分


呀劍評語: 既方便又快捷, 易去又少人! 唯一缺點係冇洗手間!

油麻地配水庫休憩花園 簡介

由 油麻地眾坊街經一條長樓梯向山上走,再經過一些居民自製的小樓級便可到達山頂。山頂是油麻地配水庫休憩花園和天文台的京士柏氣象站。花園內設有避雨亭和公園椅 其他設施包括長者健身設施 - 踏級練習、手臂轉板、上身的伸展強健鍛鍊、單腿平衡、強健背部、小腿伸展、半前蹲、腿鍵伸展

地址

九龍油麻地京士柏道

開放時間

每日24小時開放

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...