2016年3月6日星期日

【親子好去處】灣仔 演藝學院 HKAPA 香港演藝學院開放日2016 (上)

今日可憐的妹妹病咗, 原先計劃一起來演藝學院的開放日

結果只有我跟哥哥來了! 但係都玩得超滿足超開心!




我哋10點多就乘港鐵直接到達灣仔站C出口

只需步行10分鐘就到演藝學院

仲記得對上一次嚟都已經十幾年前lu...



呢一日未嚟之前我已經早早就在網上下載咗呢張節目表

因為喺整座演藝學院每個地方都有唔同類型既表演

所以要跟番唔同時間去睇你想睇既表演


我哋嚟到既時侯差唔多十點半

呢個時侯勁少人, 多數都係演藝學院既學生仲喺度準備緊!

  
入到裡面我哋已經預先決定咗第一個行程就係去睇人唱大戲

出到去平台花園發現有幾個攤位

今次除咗有唔同表演可以睇之外, 仲可以去指定既地方打咭儲印仔, 就可以換到禮品!




再繼續向前行就見到個舞台

我哋坐低睇咗一陣

因為起初以為唱大戲既人都會著哂戲服出嚟, 但係原來就咁企喺度唱

唔好話Hysan, 就連我都覺得悶啦...唔知係咪一定老咗先會愛上睇大戲呢?


之後沿路行番出去有一個創作面譜既攤位

Hysan就坐低咗慢慢畫, 咁我就可以再計劃一下下晝既節目行程


哥哥揀咗一個孫悟空面譜嚟畫, 但係唔知點解油油吓, 我覺得都幾恐怖!

依家仲日日放咗喺屋企, 真係行過唔記得望到驚嚇度都真係爆哂燈!




由於個面譜上面既顏色仲未乾, 所以姐姐建議我哋放喺度曬乾下晝再過嚟攞!

畫完面譜我哋就沿住扶手電梯搭上去3樓演奏廳

因為有樂器表演, 當時個時段係表演緊管弦樂

沿路望番落去都可以多人起上嚟!

  
每一層都有好多唔同Department去展示同介紹佢哋既作品

呢個似係道具組! 好鍾意個進擊巨人頭



一路行見到有戲服部, 舞蹈部...佈景部等等


去到最尾撞到兩個姐姐著住民族服喺度派傳單

仲見哥哥咁怕醜主動問佢「可唔可以同我影番張相呀?!」

P.S. 之後到下晝我哋在另一個地方又再一次撞見左手邊呢個荷蘭造型姐姐


行到走廊盡頭見到一個一個既舞台佈置模型

真係做得好仔細好靚! 哥哥一路嘈住話要番屋企做番個...(滴汗)




嚟到三樓演奏廳, 我哋等咗幾分鐘後就入去坐低(因為當時有表演正在進行中)

我哋睇咗幾個表演, 哥哥不斷大讚好好聽! 我哋聽咗Saxophone色士風, Clarinet單簧管等

因為呢度其實係唔俾人影相, 所以我偷偷哋影咗一張就算喇!


大約聽咗半個鐘頭, 我哋又落番去地下大堂欣賞其他節目

因為今日演藝學院既開放日唔單止喺本院有表演, 喺薄扶林既伯大尼學院都有其他節目

那裡都係Check-in打咭地點之一, 所以我哋希望搭到第一班專車上去

因為離開車時間尚有15分鐘, 所以我哋在附近行一行, 睇吓樂隊演奏!


轉個角仲有D油畫同掃描睇!


之後喺門口隔離又發現到一部影相打印機

只要你在演藝學院周圍影一張相然後用whatsapp send出去佢指定號碼度

就可以拎番兩張Polaroid size既相片!


我哋近近哋就係呢個backdrop做背景影咗張selfie

跟住一send去俾佢, print出嚟! 得咗...成個過程都唔駛1分鐘


我見仲有15分鐘先有車, 所以去咗黑盒劇場度睇吓有咩睇!

原來有中國戲劇武術睇! 佢哋都係一年級生既學生

所以表演既時侯都仲有少少爛Gag同失手...好青春呀!




我好留心架, 佢哋表演既係「飛腿」「平腿」同埋「旋展」(以上只是同音,應該有錯別字!)




睇咗15分鐘我哋就急急腳行番出去學院門口搭上第一班專車上去伯大尼

(當我哋下晝番落嚟既時侯已經見到超長人龍....)

呢個開放日真係太多嘢睇! 下次再同大家介紹下晝行程節目

下一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】灣仔 演藝學院 HKAPA 香港演藝學院開放日2016 (下)



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 9分

呀劍評語: 一早流出時間表給公眾, 可以預早安排每個時段的節目! 即使沒有預備的大家, 基上行到每一個場地房間, 都會有不同種類節目正在進行, 實在太充實! 而且每個學生都很有禮貌, 讓所有到場的朋友都逛得很舒服!

香港演藝學院開放日2016 簡介
香港演藝學院開放日2016共準備了多項由戲曲學院、舞蹈學院、戲劇學院、電影電視學院、音樂學院和舞台及製作藝術學院精心呈獻的精彩節目,包括各類表演、公開課、大師班、示範、導賞團及工作坊讓市民親身體驗表現藝術的樂趣,讓小朋友和家長亦樂在其中。

地址
香港灣仔告士打道1號

開放日期
2016年3月6日


時間
上午10時至下午5時

費用
免費入場

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...