2016年2月9日星期二

【親子好去處】九龍 圓方 Elements The Rink + Triple-O's

今日係年初二, 亦係哥哥既6歲生日

但係今年哥哥預先話唔要生日禮物, 所以就帶佢嚟佢最鍾意既冰場踩冰!


我哋搭港鐵去到九龍站, 直接上一層轉右一直行到尾

就會見到扶手電梯落番下一層就係冰場啦!



起初睇以為冰場叫做"Yink"原來唔係"Y"係"R"! "Rink"


個場幾新淨! 面積同西九, 太古差唔多, 唔算好大!

起初2點幾去到都好少人, 跟住慢慢3點後就超多人

我哋一去到就遇到有人同職員鬧交, 話說Rink係需要人用八達通Do入閘

有一家人帶住一個手抱BB, 但係職員都要求佢哋Do入去, 個爸爸就發脾氣話個BB唔踩冰點解都要Do入去, 個職員堅持話以人頭計, 每人頭都要用八達通入閘

因為芊芊都係冇八達通, 所以我只好行番去港鐵站買一張用嚟入閘(職員又建議我買冰場專賣的成人八達通$39, 我當然冇理佢)

我唔知最後件事點...不過我覺得呢個規矩真係有D怪, 手抱BB都要八達通入閘?


其實我唔知道第一道閘究竟計唔計錢, 總之入到去櫃枱就度鞋拎鞋, 租用企鵝仔!

之後著好鞋, 拎咗企鵝海豹之後就要再用八達通Do多次入閘先落到冰場
(我估呢個閘就係真正開始計錢, $1 1分鐘)

如果要再離開冰場出去休息就要Do番出閘, 其實我覺得好亂, 同埋喺閘口既職員都掛住玩電話, 都唔理有D人用職員閘口出入, 冇Do入閘....

切記Locker係$10鎖一次開一次


起初以為芊芊會唔肯玩, 因為我估佢著咗溜冰鞋會唔舒服

點知佢覺得好得意都唔覺得辛苦! 跟住梗係出發落冰場前影番張相先啦(因為驚芊芊突然又唔敢行出去)

















真係玩到唔捨得走, 差唔多玩咗粒半鐘, 最後離開我哋就喺冰場外面既Triple-O's食個下午茶



我叫咗個芝士漢堡套餐$80, 佢哋玩完之後都特別肚餓!


如果大家都食過, 一見到有片青瓜放喺個飽上面就一定知道係Triple-O's


佢哋兩個不斷喺度整怪樣, 真係激死人又攪笑!!!








食飽飽之後我哋就順路行上去圓方上蓋遊樂場玩!!!GoGoGo

下一站>>CLICK HERE!
[親子旅遊] 九龍 九龍站圓方上蓋公眾兒童天地



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM, iPhone 5s

呀劍評分: 8分

呀劍評語: 覺得員工態度麻麻地, 當你去到唔係好知個流程既時侯, D九十後職員(全男班)會恥笑你或者嚴你煩囉! 踩冰就正正常常冇咩特別, 有得租用企鵝等輔助工具係賣點(不過有D貴)

地址
香港九龍尖沙咀柯士甸道西一號圓方商場地下層

營業時間
上午10 時至晚上10 時

收費
$1/分鐘(特別日子時段價錢為$0.2/分鐘)
租用企鵝 $100($100按金)
租用海豹 $150($100按金)
仲有其他滑雪輔助動物租用, 租金$100

電話
2196 8016

網址
http://www.rink.com.hk/

(以上資料更新至文章當日)

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...