2016年2月7日星期日

【親子好去處】太古 太古城中心 誠品生活(誠品書店) eslite

今日年廿九, 羊年最後一日! 要番呀媽度食個團年飯

一於順道去太古城誠品行個圈!

我哋上到呀媽屋企放低哂D嘢(包括哥哥, 佢話要留低同堂哥玩)

我哋就同芊芊一齊行去太古行街街!

霎時發現我哋兩公婆原來好少同芊芊三人行


沿路經過噴水池, 芊芊睇得好開心! 我又可以影吓靚相


行到誠品門口, 第一時間問吓職員個兒童館喺邊度?!


原來唔喺地下嗰層, 喺一樓, 一入到去我已經俾門口呢個旋轉大裝置吸引!

有好多款唔同木製既音樂盒! 好靚音樂好好聽....其實我係一個「木控」!




再行入D就見到呢個「誠品兒童館」裡面放咗好多兒童書籍,

中間仲有一個地方係俾小朋友可以玩吓木製玩具!





人唔算好多, 一行埋去就可以有個位坐低慢慢玩!

老婆就可以安心去睇書! 我就陪住芊芊玩車車




之後我就同芊芊去另一邊坐低喺地下睇書

扮吓「文青」....呀唔係, 應該叫「文童」先啱


我揀咗本問答兒童書俾芊芊, 書每一頁都有一條選擇題, 連住下面有3個答案, 分別係3個窿!

俾小朋友答既時侯可以用手指穿入去個窿度, 呢個設計幾特別,

可以令平時唔鍾意睇書既小朋友嚟講, 有得睇又有得玩! So Good!




Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f2.8L USM

呀劍評分: 6分

呀劍評語: 呢個誠品兒童館意念好, 不過俾小朋友坐同玩既地方太小, 通道算窄! 如果相比起上次介紹Time Square個MetroKids, 就只屬一般!

誠品生活 簡介
誠品生活太古店,集合閱讀與生活三大特色,擁有豐富藏書、最多生活品牌、最大兒童閱讀空間,打造家的延伸,享受閱讀生活零距離。

地址

太古城中心一期 G/F, 074 & 1/F, 144

營業時間
上午10 時至晚上10 時

電話
3419 1188

網址
http://www.cityplaza.com/zh-HK/shopping/Eslite.aspx
https://www.facebook.com/eslitehk

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...