2016年2月19日星期五

【親子飲食】 南小館 The Dining Room @朗豪坊 Langham Place

今日嚟個短線遊, 因為家長日見完老師有時間就帶他們去朗豪坊睇Monchhichi,夜晚都煮唔切飯所以就順帶喺朗豪坊搵個地方醫肚 -「南小館」

我哋啱啱同 Monchhichi影完相之後就順路行過去「南小館」食晚飯!

上一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】旺角 朗豪坊 Monchhichi展覽



去到嗰陣7:00都唔多人唔駛排隊! 去到直入坐低

呢度其實同Food Court 係黐住, 所以都幾多人, 有D嘈!

每一個侍應都係後生仔女, 似全部都係90後, 就算經理級都係好後生!

我估「南小館」係「小南國」旗下走年青路線吸引後生顧客!



店內環境開揚(因為周圍都幾暗, 一定要用閃燈, 但係好似比較揚咁, 所以冇影環境相)

我叫咗幾樣嘢食! 等緊佢上菜之際, 大家去吓厠所, 食吓前菜先! (茶位$6個,前菜$9)

佢哋兩個見到有花生食即刻好開心不停嘈住要食, 當然提倡健康既媽咪就要Stop佢哋啦!



我叫咗一碗酸辣湯($38)俾老婆飲同豆漿($12)! 酸辣湯味道屬一般, 我唔係咁鍾意見到有辣椒油浮面囉

同埋明明喺餐牌裡面碗湯唔係咁既樣....(係一個靚靚湯碗盛裝住, 以為好大碗)

點知嚟到係一個咁既麗湯盅! 喂, 你犯咗商品說明條例喎...



望上牆見到呢個裝置, 以為係裝飾, 但原來真係可以俾人Order! 嘩 $12 一支可樂!



先嚟到既係呢份炸豬扒菜飯, 上海嘢當然正宗名叫「排骨菜飯」($58)




因為老婆又鍾意食呢D手抓餅($28), 所以我又叫咗一份, 唔油夠熱, OK!




然後到呢碗蝦肉餛飩湯麵($43), 麵係用上海麵, 但係我覺得"間"水味少少重, 水餃可以, 蝦好大隻!


另外配碟雪菜可以自行加!




小籠飽唔少得($38)!! 熱辣辣, 夾起唔易爛, 唔會穿! 裡面超Juicy有湯! 味道屬正常


其實佢有好幾款小籠包, 我叫咗最Common嗰款!







最特別係呢個鍋貼($36), 唔係鍋貼大王嗰D一隻隻就咁煎, 佢係三隻用個"雀巢底"黐埋一齊!

又好睇又夠特別!



跟住見到呢個係佢推介既生煎飽($38), 所以就叫咗個試吓


我就覺得一般, 都唔夠祥興記嗰D好食




可能朗豪坊見天氣凍, 室內D空氣都唔係太流通, 冷氣好似唔多夠, 攪到坐得耐都好焗!







最後大家都食得飽飽就行番屋企lu!!!



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

呀劍評分: 7分


呀劍評語: 價錢唔貴, 食物OK, 環境舒適, 侍應態度不錯!

推介

生煎包 / 招牌生煎包 / 小籠包 / 南小館四小拼 / 鮮肉小籠包 / 南小館甜甜拼 / 豆漿勝瓜 / 椰香紅棗糕

地址
旺角朗豪坊4A層07號店

開放時間
星期一至日: 11:30-23:00


電話
2469 2299

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...