2016年1月3日星期日

【親子餐廳】佐敦 Hello Kitty 中菜軒

Hello Kitty 中菜軒都開咗成年

今日終於有機會去試吓! 芊芊一見到 Hello Kitty 就好開心喇!

幾時有人會開番間「獸電戰隊」主題餐廳? 對男仔公平D呢 ^>^


啱啱去完九龍公園打咗個轉, 過埋食晏時間差唔多2點

上一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】尖沙咀 VeryMK 百呎農場 Tree Gun Farm + 百鳥苑 Aviary @九龍公園 Kowloon Park


我哋就行5-8分鐘就嚟到 Hello Kitty 中菜軒

開店之後一直都未嚟, 因為驚太多人要等位, 同埋之前去街冇嚟開呢頭

一如我所料真係冇咩人, 一嚟到就直入有位坐, 仲坐喺大 Hello Kitty 隔離


影相話咁易! 影完又影, 食食吓又影, 坐喺隔離幾時影都得!


每張枱面都刻有 Hello Kitty (真係蝕落去而唔係就咁印上去)


門口隔離放咗個玻璃櫃擺放住好多Hello Kitty的產品

嗰隻Hello Kitty公仔要$398, 唔知有冇人買呢?


原來裡面環境唔算大

不過到處都會見到Hello Kitty, 吊燈, 牆飾, 茶壼茶杯都有






店內有一個房間都放了幾張枱, 這裡的特色係牆上面掛住既Hello Kitty畫

Hello Kitty係著住中國服飾, 有D係拎住個琵琶好得意! 不過睇睇吓幅畫又幾有日本風



跟住我就諗住去個厠所,順便睇吓佢厠所會唔會好Hello Kitty

點知除咗門口塊牌之外,裡面都唔係太特別!



等咗唔駛太耐就有嘢食喇,呢個叫做「翡翠蝦球蛋白飯 $128」

下面綠色嘅原來係蒸水蛋,至於點解綠色可能係加咗D綠茶粉


鮮蝦餃皇 $68

最初我以為侍應擺錯咗,另外三件擰轉咗個頭

但係原來得一件蝦餃係有樣睇!味道正常,偏鹹


馬拉榚 $48

太乾身唔夠好味!


Menu本身分開上下兩部份

上半Part嘅點心都係有Hello Kitty造型,但係下半Part就只會得塊有Hello Kitty Shape嘅紅蘿蔔/配菜等裝飾



雖然呢碟春風得意腸冇得意嘅Hello Kitty造型,但係反而有驚喜,好好食!

你可能以為佢係炸腸「両」,但係佢係腸粉皮包住春卷,佢春卷餡仲有D好似炸軟殻蟹咁嘅脆脆喺度(可能真係)

$42 碟都每件值 $7 㗎!


難得咁貴食一次,幾歹都影相影番夠本先起筷


芊芊最識食鍾意食蝦餃,所以俾個有Hello Kitty樣嘅佢食


食完之後佢仲拎起塊蒸籠紙上嚟放喺面度,好似膊Mask咁,好攪笑!


食得七七八八之後我哋再叫多個芒果布甸(係哥哥至愛)

等緊嘅時侯我哋出去同佢個生招牌影番幾張相先




嘩,Hello Kitty芒果布甸嚟啦!$58 好貴囉!

其實有Hello Kitty造型只不過係布甸上面粒朱古力...玩嘢咩!





離開哈佬吉蒂貓之後我哋出發去香港歷史博物館啦

下一站>>CLICK HERE!
[親子旅遊] 尖沙咀 香港歷史博物館 Hong Kong Museum of History



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

呀劍評分: 8分

呀劍評語: 主題餐廳都係為影相多過為食㗎啦!不過我證實到一樣嘢,食物嘅造型真係會令食嘅人開心好多!兩個小朋友食嘅時侯都特別快特別多,當然佢味道都唔係太差,尚算可以!不過可能一年先嚟一次囉,因為我哋埋單都$431!茶位每個$12,仲要加一,所以....你明嘅!

HELLO KITTY 中菜軒 簡介
位於佐敦的Hello Kitty中菜軒為全球首間Hello Kitty中菜餐廳,經已於2015年6月1日正式開幕。Hello Kitty中菜軒邀得兩位擁有近40年港日粵菜經驗的重量級名廚,用上有機天然五色食材,以天然、健康及有機原則製作Hello Kitty粵式點心及小菜。

地址

佐敦廣東道332-338號利來洋樓A至C地舖

開放時間
星期一、星期三至星期日及公眾假期:上午九時三十分至至下午五時開放/ 展覽館開放至下午

交通
1. 港鐵佐敦站C2出口,步行約5分鐘
2. 港鐵柯士甸站B2出口,步行約7分鐘


電話
8202-8203

網址
http://www.hellokittychinesecuisine.com.hk/

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...