2015年5月24日星期日

【親子好去處】山頂廣場 無常人生:奈良美智 LIFE IS ONLY ONE: YOSHITOMO NARA @The Peak Galleria

平時天氣好去到山頂廣場或凌霄閣,都一定人頭湧湧,咩都要排隊,食嘢只可以去麥記!所以我今日專登係落雨濕濕既日子,貪佢人少去到山頂上面玩!



上一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】中環 香港海事博物館 Hong Kong Maritime Museum


雖然唔可以係最佳位置睇到香港靚景,但係原來上到嚟睇霧景都超正!

我哋喺中環8號碼頭睇完海事博物館之後,就行到去6號碼頭對出的15號巴士站!

記住唔好搭錯15C,因為15C係去纜車站!

因為我估到上山搭纜車一定超多人,所以我選擇回程既時侯先搭纜車!

我哋行到去巴士剛剛走咗一班車,不過等咗唔夠8分鐘就有另一班,

上車好少好少人,大把位坐!可能因為天氣唔好關係!

搭咗差唔多半個鐘頭就上到山頂廣場總站,成朝到依家雨都冇滴!但係霧就超勁!


真係真係超大霧!2米外已經睇唔到, 哥哥都未見過咁大霧,所以好興奮!

不過啱啱喺巴士上瞓醒,所以個人都好似D霧咁迷迷糊糊!




行過條短樓梯上去就見到有個纜車景點,可以俾人影相,其實佢係一個客服中心!

不過我講個小貼士你哋知,其實去車尾度影都一樣,

因為個個都喺車頭影,又迫又多人肉佈景板!


哥哥在學校上課,老師有教過香港的景點,所以佢依家親眼見到凌霄閣同山頂廣場都覺得好開心,話終於見到真既,

仲話凌霄閣好似柑(即係一楷橙咁),其實佢今次係第3次嚟.....

之後發現原來已經4點,我哋都未食lunch,所以在Deli france度食個下午茶先!



中途哥哥話要去厠所,我同佢去咗凌霄閣個邊洗手間,仲經過爉像館門口同李小龍影番張相

起初佢以為係真人,所以唔敢過去!勁攪笑



我哋上到去一樓已經見到佢幾塊展板,趣怪哥哥又喺度扮哂嘢!係都要唔正經咁影,不過我幾鍾意




上到1樓我哋行出去望吓個天, 開始有毛毛雨, 聽到側邊呀叔講話沙田勁大雨, 好似黃色暴雨警告


沿路行都見到好多Banner!


跟住行行吓, Hysan話有個人吊咗落嚟, 我望上去嚇死我, 原來係假人!

其實佢係Promote緊三樓個3D美術館


之後上多層到二樓,見到電車文化館,即係好似80M專賣巴士產品既舖頭!

因為呀芊好鍾意叮叮, 所以我哋就停低睇吓!



不過芊芊唔知做咩發脾氣, 所以唔肯去影相!

無辦法啦咁哥哥頂住先!



最後終於搵到個展覽地方,原來係好細好細,雖然佢唔係正正式式的展廳(亞洲協會香港中心先係正式的展廳)




但係都唔好乜都冇呀!佢有個TV wall,將你現場畫的作品scan入去,

然後可以同自己作品影番張相,真係多謝哂!離開呢度之後我哋就向Trick Eye 3D美術館出發啦!



下一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】山頂廣場 特麗愛3D美術館 Trick Eye Museum @The Peak Galleria


Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 35mm f/1.4L USM

呀劍評分: 4分(暫時)


呀劍評語: 佢展覽本身冇問題,我諗只係佢哋Arrangement好攪笑!在山頂展出的這一Part真係少到唔少!不如唔好攪,我諗要去番金鐘亞協中心個正式展覽館先有嘢睇!

無常人生:奈良美智簡介
著名日本藝術家奈良美智在香港舉行的首個大型個人展覽。展題來自他其中一件畫作《無常人生!》

地址
香港山頂山頂道118號

營業時間

10:00 - 22:00 (每日)

交通
山頂纜車: 於中環花園道纜車站乘山頂纜車 
巴士: 於中環交易廣場巴士總站乘15線巴士 
小巴: 於中環港鐵香港站公共運輸交匯處乘1線綠色小巴

電話
2103 9511
(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...