2015年5月2日星期六

【親子好去處】天水圍 龍園

今日我哋時間唔多, 選擇咗去天水圍一個叫「龍園」的地方

今朝我哋係樂湖站出發, 因為帶呀仔去飛髮! 同媽咪芊芊會合之後我哋穿過賞湖個公園, 打算再穿過埋天水圍公園去到銀座

點知剩係在這兩個公園都磨咗成大半個鐘! 都仲未去到我哋今日打算去的龍園!





佢哋兩個沿路見到好多跌咗落地既樹葉同埋花, 就不斷咁執, 執咗成袋...小朋友真係容易滿足

 有陣時真係唔駛諗去邊, 其實只要爸爸媽媽喺佢哋身邊, 佢哋好容易就覺得好開心!




兩兄妹將執番嚟既樹葉放落去個保鮮袋度! (呀媽咪又會隨身帶住個保鮮袋既?)


好唔容易我哋嚟到天水圍公園, 但係佢哋一見到個遊樂場, 又要過去跑吓放吓電!






擾攘咗成個鐘, 我哋終於行到嚟龍園! 比我想像中大

我起初以為只係一個地方細小富有中國傳統特色的建築! 

今日嚟幾乎冇人, 只有2母子係度散步影相! 呢一度本來起嚟為咗附近既居民, 俾佢哋有個休憩既地方(實情係為咗當年呢邊既樓盤做勢)




地方算寬敞, 小朋友可以周圍咁走嚟走去!



例牌有一個大魚池睇吓錦鯉/ 龜/ 青蛙(聽到叫睇唔到)



途中經過自動灑水器, 兩個又要企得近又要驚佢噴, 這就是童年! 哈哈






見到有隻蛙蛙石像, 呀芊想爬上去, 但係俾呀哥搶先, 攪到呀妹喊, 哥哥就錫番佢....


呀妹換片中, 哥哥玩吓「獨木橋」!


最後去番門口影呢條咁靚既龍柱!! 哥哥爬上去我都驚佢會整爛...


門前的大石碑


由銀座行過嚟龍園可以行過這條行人隧道! 佢哋可以行入地底覺得好新奇!


Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 35mm f/1.4L USM

呀劍評分: 6.5分


呀劍評語: 如果個別對這個地方評分好像有點不公平, 因為地方不算大, 規模比不上九龍寨城公園、荔枝角公園,又或南蓮園池等, 但是這裡人小, 環境還真的很舒服! 若行程配合其他景點也是一個不錯的選擇

龍園簡介
龍園位於嘉湖山莊嘅美湖/麗湖/景湖嘅中間, 的設計佈局以江南園林為藍本,是天水圍區內的一個特色 景點 ,也是個適合到來 休閒 放鬆的地方,公園環境優美,深受居民歡迎。
於2007年4月啟用,位於天水圍新市鎮東面,由天龍路旁的三塊地段組成,共佔地1.98公頃。園內設計佈局以江南園林為藍本,有亭台樓榭、假山疊 石、小橋流水等,外圍是高聳的住宅大廈。中式遊廊貫通園林各處,遊廊的兩端是涼亭;園林的中央是人工池塘,養有錦鯉、種有荷蓮,每逢夏季均見荷蓮盛開。另 設有多座石雕、磚雕及康樂設施。

地址
元朗天水圍天龍路

開放時間
上午7時至晚上11時

費用
免費入場

交通
-輕鐵銀座站

電話
2478 4342

(以上資料更新至文章當日)

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...